Реформирање на пазарот на топлина во Македонија: желба или идна реалност?

Реформирање на пазарот на топлина во Македонија: желба или идна реалност?

Не е нова вест дека пазарот на топлина во Македонија се одликува со неефикасна употреба на енергијата за греење, практики на недомаќинско трошење енергија и отсуство на визија за н ...

Како да изберете соодветен климатизер за Вашиот дом?

Како да изберете соодветен климатизер за Вашиот дом?

Планирате да пазарите нов климатизер за Вашиот дом? Во наредните неколку редици ќе прочитате неколку совети кој што ќе Ви помогнат за да изберете соодветен климатизер кој што е ене ...

И ова година продолжуваат субвенциите за купени сончеви колектори

И ова година продолжуваат субвенциите за купени сончеви колектори

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЕКОНОМИЈА Врз основа на точка 1 од дел IV од Програмата за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски ...

Нов Управен Одбор на ЕВН Македонија

Нов Управен Одбор на ЕВН Македонија

Нов претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија е   г-дин Штефан Петер, а негов заменик е  г-дин Харалд Дамерер. Тие на овие позиции доаѓаат по истекот на договорите на претхо ...

Можности за придонес на приватниот сектор во реформирањето на енергетскиот сектор во Македонија  – фокус на јавно приватно партнерство и социјално претприемништво

Можности за придонес на приватниот сектор во реформирањето на енергетскиот сектор во Македонија – фокус на јавно приватно партнерство и социјално претприемништво

Реформата на енергетскиот сектор во Македонија во насока на негова либерализација, подобрување на енергетската ефикасност, зголемување на користењето на обновливите извори и природ ...

Проектот “Создади книга” ja создаде првата збирка раскази

Проектот “Создади книга” ja создаде првата збирка раскази

Скопје,15 декември 2014, ЕВН Македонија денеска ја промовираше првата збирка раскази како дел од проектот “Создади книга”, проект од областа на општествената одговорност за поддршк ...

Низ ТОПЛИНСКИТЕ МОСТОВИ ни истекуваат парите и не напушта здравјето

Низ ТОПЛИНСКИТЕ МОСТОВИ ни истекуваат парите и не напушта здравјето

Сé почесто сретнувам избезумени луѓе поради мувлата што им се појавува во домот. Други, мака мачат да го загреат просторот, иако греењето им е „одвртено до максимум“. А речиси сите ...

Реформирање на пазарот на топлина во Македонија: желба или идна реалност?

Не е нова вест дека пазарот на топлина во Македонија се одликува со неефикасна употреба на енергијата за греење, практики на недомаќинско трошење енергија и отсуство на визија за неговиот развој на долг рок. Особено домаќинствата ги имаат почувствувано тешките услови на пазарот на топлина бидејќи зависно од м more ...

March 02, 2015 (0) comments

Со потрошувачката од една светилка се гледа како соларната и енергијата од ветрот се подобри извори од јагленот

Што е подобро да се направи, да се изгорат 320 килограми јаглен, или да се постават 100 m2 соларни панели? Експериментот за потрошувачката, кој бил спроведен од еден научен весник, ги покажува предностите на обновливите извори на енергија во однос на ниските вредности на јагленот, нуклеарната енергија и приро more ...

October 07, 2014 (0) comments

Како да изберете соодветен климатизер за Вашиот дом?

Планирате да пазарите нов климатизер за Вашиот дом? Во наредните неколку редици ќе прочитате неколку совети кој што ќе Ви помогнат за да изберете соодветен климатизер кој што е енергетски ефикасен, кој што е соодветен со климатските услови и да не биде премногу бучен. Системите за климатизација (за греење и л more ...

February 01, 2015 (0) comments

Што се добиваме од термоцентралите?

Можеби е прашањето како за основците, но навистина, дали знаеме се што добиваме од термоцентралите? Па струја се подразбира. Покрај струјата во другите држави добиваат, поточно ја искористуваат топлинската енергија која што се создава во процесот на производство на струјата – когенерација. Има ли уште нешто? more ...

September 24, 2014 (1) comments

Преносен климатизер – направи сам

Од колегата Игор добив линк кон фотогалерија објавена од страна на Илија Илиев - Струмјан кој што има направено преносен климатизер. Како да си направите преносен климатизер, едноставен и евтин за изработка? Има повеќе варијанти на интернет, па ова е моја комбинација од тие сознанија и пробана практично. 1. П more ...

August 19, 2014 (1) comments

Првите македонски машини за производство на брикети

Во минатите две години имавме голем број на барања за тоа каде можат да набават машини за производство на брикети, како посебни брикетирки така и комплетна линија. Обично ние најдувавме машини кој што се претежно кинеско производство, евтини се но поради неадекватната гаранција, како и поради недовербата во к more ...

August 14, 2013 (2) comments

© 2013 energetskaefikasnost.info - Developed by Introgroup . Powered by WordPress.

Scroll to top