About the author

Related Articles

One Comment

 1. 1

  Devil

  Да надополнам, многу често се случува, доколку во истата соба каде што се наоѓа TV-то има и компјутер, некој да работи на компјутер, а телевизорот работи без потреба, односно никој не гледа телевизија

  При едно мерење кое го вршев заклучив дека телевизорот (CRT samsung) кој го поседувам при st-by ми троши 5W.

  Ако рачунаме дека телевизорот дневно ми е 8 часа исклучен, тогаш јас на годишно ниво имам потрошувачка од 14,6кW.

  За да се избегне ова непотребно трошење на електрична енергија доволно е да се набави еден тајмер (ги има во сите поголеми и поснабдени супер маркети) на кој би се приклучил телевизорот. Со ова би се постигнало да во одредени временски периоди од денот кога никој не гледа телевизија (како што е ноќта) би се исклучувал од мрежа, тајмерите едноставно можете да ги поставите во кој период од денот да вклучуваат и исклучуваат.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency