About the author

Related Articles

3 Comments

 1. 1

  Виктор

  Или накратко, сите уреди обично се во непосредна близина 🙂 врзете ги на продолжен кабел со 12 приклучоци и прекинуваш on-off, кога одите на спиење активирајте off кога се будите on 🙂

 2. 2

  Митко

  Катастрофа, СИТЕ наведени уреди не трошат повеке од 10w на StandBy.
  Вклучи бојлер кој има потрошувачка од 1500-2000w (15-20 сијалици 100w)
  Термо печките се просек 3-4kW (4000w), дупло од еден просечен бојлер.
  Ретко кој знае но ШПОРЕТ е еден од најголемите потрошувачи во домот !!!
  Една рингла 2000w, имаш 4 на стандарден шпорет + релната најмалку 2000w
  Ако вклучиш 2 рингли и релна, имаш потрошувачка од 6000w односно 6Kw.
  За проточни бојлери, парно и сл. треба да спомнам? Min 15 Kw (150 сијалици)
  Дали некогаш сте се запрашале колку троши улично светло,сите го плаќаме.

  Најдовте да зборите за уреди кој трошат 1w на StandBy, срамота навистина.

 3. 3

  Ацо

  Честитки Митко, во право си убо му кажа (од цел вол за фатија за опашката :-)).
  Овде ич нема тутоторијали за енергетска ефикасност, прирачници и совети за најголемите потрошувачи…. само еден текст е мизерен и тоа посветен за стенд бај (да не му се верва на чоек шо чита), просто неверојатно! Мошне конструктивно од твоја страна.
  Инаку само една малаа забелешка, поради стенд бај модот во просек се плаќаат и повеќе од неколку киловат часови плус секој месец, ќе да не се работи за ват или два. Барем од моите сознанија и на основа на понекоја статистика. Ама ај да не се фаќаме за ситници, шо се сто двеста денари повеќе помалце секој месец, не менува по многу во право си се сложувам со тебе.
  ….А уште само нешто, за уличното осветление, чинам дека е начната и таа тема претходно ама нема да верваш само тролови и хејтери коментираат, просто човек да се разочара! Секое добро,
  поздрав

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency