About the author

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  Елена

  Повеќе за справување со е-отпадот во Македонија може да се види и на овој линк: https://e-otpad.mk/blog/92-kako-da-se-spravite-so-

  1. 1.1

   GigaWatt

   А локации на таканарачените Е-Отпади? Јас колку што разбрав само фирми кои се регистрирани како е-тпади ја откупуваат оваа роба и потоа се препродава или се размонтирува и пак оди на отпад, само што во овој случај се продава како бакар, алуминиум, што и да е.

   Електроничарите хобисти, па и на професионалците (инженерите) често имаат недостаток од електронски компоненти, па се принудени да растураат стари уреди. А често се случува и определена компонента повеќе да ја нема во продажба, па да мораат да ја вадат од стари уреди. Треба да ја воведете можноста луѓе да може да откупуваат опрема од овие отпади, со тоа што јавно ќе ги објавите локациите и имињата на овие отпади (јас дознав за една фирма/отпад кој се има регистрирано како е-отпад, но сосема случајно, во муабет со сопственикот).

   Доколку деловите и компонентите се продаваат по прифатливи цени, сигурен сум дека ќе се јават голем број на заинтересирани индивидуи кои би сакале да купат дел од опремата од е-отпадот.

   А да не ги спомнувам градовите и помалите населени места во Македонија во кои нема продавнци за електронски компоненти, а има луѓе кои се интересираат за електрониката. Во такви места, единствена залиха на електронски компоненти се стари уреди. Дел од луѓето кои живеат таму се снаоѓаат преку набавка набавка на електронски компоненти преку пријатели од поголемите градови, но дел размонтируваат исправни уреди за да најдат компоненти. Зошто да се размонтируваат исправни уреди кога и онака има е-отпади во кои голем дел од уредите се и онака неисправни и ќе се фрлат, така да, за мала сума на пари може да се откупат од луѓе кои се од помалите населени места. Во тој случај, да, би се исплател патот до отпадот, дури и да е прилично далеку од локацијата во која живеат, бидејќи од само еден CRT монитор (како пример го давам), можете да извадите стотици пасивни и активни електронски компоненти (отпорници, кондензатори, транзистори, интегрирани кола…) кои се далеку од неисправни и може да се реиснкористат во други немеи.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency