About the author

Related Articles

One Comment

 1. 1

  Ropo

  Секогаш сум бил за екологија, ама во случајов не се согласувам со сопирање на проекти за изградба на хидроцентрали. Заедно со енергијата од ветерот, е една од ретките „чиста„ варијанти за искористување на обновливи извори за енергија. Фотоволтаик панелите имаат проблем со сложеноста на рециклирањето.

  Како и да е, со ова запирање си пукаме во нога. Од една страна се грижиме за балканскиот рис (кој никој со сила не го тера да се бања во новите езера 🙂 ) а од друга страна најголемите потреби за електрична енергија ги задоволуваме преку горење јаглен во термоелектрани (или скап увоз).

  Прилично глупаво, да не речам ретардирано. Целата ситуација заличува на Монти Пајтон скеч. Зимно време Скопје и Тетово се дефакто најзагадени градови во Европа, популацијата страда од хронични респираторни проблеми а ние демек се секираме за некакво минорно намалување на хабитатот на рисот – кој и онака преферира повисоки предели.

  Дури соседните држави се наоѓаат тука за паметни да ни солат памет за екологија и совесност. Но во исто време Грција маме онадија на езерата кои ги делиме, со цицање вода за наводнување – Во Албанија попара ја направија пастрмката во Охридско Езеро.
  Невидена дволичност и лицемерие, со врв на се – нашата сопствена глупост самите да си ставаме сопки.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency