About the author

Related Articles

15 Comments

 1. 1

  dimko

  kolku bi cinelo toa po kvadrat povrsina za zagrevajne na prostorijata i moknosta vo kw sporedeno kako ke e

  1. 1.1

   Атанасовск

   Еве ви еден пример. За стан од 60М2 потребни се само 3,600W инсталирана мок во панели за да се загрее и со тоа заштедувате 60% електрична енергија или 4,050KW/h= 20,250 денари за 5 месеци грејна сезона
   Самоисплатливост на инвестицијата до 2 години со заштедата на електрична енергија за греење (ова е за со инфрацрвени графитни греалки)

   (Инфрацрвени панели за кои е посветен написот оргинално)За стан од 60М2 потребни се само 3,600W инсталирана мок во панели за да се загрее и со тоа заштедувате 60% електрична енергија или 4,050KW/h= 20,250 денари за 5 месеци грејна сезона
   Самоисплатливост на инвестицијата од 3до 4 години со заштедата на електрична енергија за греење.

   Она што е заедничко за двата типа на инфрацрвени грејачи е што имаат век на траење од 15 години и идат со Европски сертификат за кавлитет (инфрацрвените со Германски сертификат кој е повеќе ценет) и со гаранција од година дена за графитните а две за панелите

 2. 2

  nikola

  Анализата е далеку од реална, инфрацрвеното зрачење освен што не е ефикасно има влијание и врз човековиот организам (читај здравје)

  1. 2.1

   Атанасовск

   Анализата можеби не е комплетна ама е реална. Она што е напишано е на основа на статистика и на пресметки. Тоа дали ќе се сложите или не тоа е ваша работа. Што се однесува на влијанието врз здравјето тоа е повеќе од добро обработено во еден друг текст.

  2. 2.2

   Предраг Стојковски

   Никола, да ли ова можете да го поткрепите со некое конкретен доказ или се само паушални оценки. И кога веќе поставувате прашања за квалификација за нашите блогери редно би било и Вие да се претставите.

 3. 3

  nikola

  Господине Александра, што сте вие по струка што давате волку „стручни“ анализи за потребата од енергија за греење?

 4. 4

  Zlatko

  a moze li da se doznae cenata na panelite ete na primer od 60 m kvadratni

  1. 4.1

   Атанасовск

   читај погоре во коментари

 5. 5

  Трајче Трајчев

  Инфрацрвеното зрачење кога се разгледува од аспект на влијание врз живи ткива се третира како нејонизирачко зрачење. Во нејонизирачки зрачења спаѓаат ултразвукот, електростатските, магнетостатските полиња, електромагнетните зрачења од над нула херци, па се’ до ултравиолетова В-светлина – значи многу широка област. За секој дел од оваа област се определени ограничувања за изложеност на лица. Мерења на интензитетот на инфрацрвеното зрачење од овие панели би бил најсигурниот начин за проверка дали овие ограничувања се надминати. Од друга страна , за да се надмине тоа ограничување, овие панели би требало да се на толку висока температура што во најмала рака би биле вжарени (ако не и стопени). Најстрогите ограничивања се однесуваат на изложеност на очите…

  1. 5.1

   Aleksandar Atanasovski

   Мошне квалитетна и стручна анализа имате направено на темата. Веројатно вие сте едни од ретките во Македонија кои би имале да кажат нешто компетентно на оваа тема. Како да е благодариме на конструктивниот коментар.

 6. 6

  Трајче Трајчев

  Имам и едно прашање:
  во однос на ефикасноста. До сега, кога сме анализирале енергетска ефикасност на електрични уред, загубите на енергија сме ги третирале дека се должат на Џулови загуби (топлина) и електромагнетно зрачење. Поради ова, степенот на ефикасност на електрични грејни тела не знам како се определува; односно на што се должат некорисните загуби, бидејќи Џуловата топлина е всушност корисен ефект кај нив?

  1. 6.1

   Aleksandar Atanasovski

   Прашањето ти е интересно поставено и реалноста е дека кај овие греачи не можиме да зборуваме за класичен корисен коефициент од неколку причини. Пред се поради тоа што од еден киловат енергија произведена од ваквите видови на грејачи се добиваат “X” киловати плус топлинска енергија. Тоа е еден начин да се види нивната корисност и да се спореди со некои други топлински тела. Исто така можи да се спореди со некој друг начин на греење на една иста површина и да се компарираат вредностите па да се добие некоја бројка која би ја одразила корисноста или корисниот ефект кај нив.

 7. 7

  Владимир

  Ме интересира дали можат да се најдат инфрацрвени панели во Македонија и која би била нивната цена?
  Поздрав

 8. 8

  Боре Блажевски

  Би сакал да пражам дали можат овие инфрацрвени панели да се набават во Македонија и во која димензија ги има? Благодарам

 9. 9

  Митко Петровиќ

  Заборавате еден многу важен факт, старите термо печки ја акумулираат својата топлина најчесто преку ноќ кога цената на електричната струја е двојно пониска односно 50% од онаа цена која ја плаќате со употреба на инфра ред грејни тела, но да не ги заборавиме и климите за кој многу луѓе сметаат дека штедат со нивната употреба што е многу далеку од вистината! Без разлика колку има големо искористување на потрошената струја.. ништо не може да го побие фактот дека со клима или инфраред греачи нема долготраен ефект како со старите добри теемо печки, или да бидам појааен за лаиците… со овие драпај си мадиња Infra Red греачи имате инстант топлина но и брзо ладење на просторијата, плаќате двојно повеќе да се загреете а таа разлика убаво ја чувствувате по џебот.
  За лошото влијание над човекот со секојдневна употреба одвишно е и да пишувам. Вакви написи порано читав и за микро печките и колку биле тие здрави, сепак малку знаат дека тие имаат магнетрон и еден дебел трансформатор кој произведува неколку стотина вати 2.4Ghz фреквенција која ги загрева молекулите на вода и на тој начин постигнува температура…. опасна технологија за некој што знае како да ја злоупотреби. Потоа одам уште многу години назад до флуоросцентните светилки кој не убедуваа дека се безбедни со децении до појавата на LED светилки. Има уште многу такви примери

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency