About the author

Наталија Јованова

Дипломиран машински инженер, студиска програма Енергетика и екологија – Скопје, УКИМ

Related Articles

4 Comments

 1. 1

  Митко

  Почитувани.

  Ве молам за информација, која фирма може да инсталира ваков ФВ систем за напојување, потребен би бил капацитет до 5KWh.
  – Дали има потреба од дозволи, лиценци, договори (со државата или ЕВН) ако целата произведена ел. енергија се користи за сопствени потреби?

  1. 1.1

   Наталија Јованова

   Почитуван Митко,

   на нашиот пазар постојат фирми кои се занимаваат со продажба и инсталација на ФВ системи.
   Можам да Ви препорачам некои од нив кои нудат квалитетна опрема.
   За инсталирање автономен ФВ систем (за споствени потреби), нема апсолутно никаква потреба од дозволи, лиценци…

   Системот опишан во овој труд, претставува спој од два системи:
   1. Термотехнички инсталации (топлинска пумпа, подно и таванско греење/ладење)
   2. ФВ систем без акумулаторски батерии

   Прво треба да се направат пресметки, колку е потрошувачката на електрична енергија на компресорот од топлинската пумпа и врз база на тоа да се димензионира соодветен ФВ систем, кој ќе може да ги задоволи тие барања и во најголем дел од времето да го напојува компресорот на ТП.
   Доколку ја имате таа база на податоци, димензионирањето на ФВ системот ќе се направи лесно.
   Капацитетиот на ФВ системот е во сооднос со капацитетот на топлинската пумпа која па се бира зависно површината во објектот која е планирано да се грее/лади.
   Доколку имате други прашања слободно контактирајте ме и на мојот мејл natalija.jovanova@yahoo.com

   Пријатен ден,
   Наталија Јованова, дми

 2. 2

  Dejan

  почитувани

  Сакам да инвестирам во проект обновливи извори на енергија ФВ инсталација од 30-40 KWh

  ми треба кратка информација што ми треба од документација и колкава би била инвестицијата и кратка пресметка на добивка..

  однапред благодарам

  1. 2.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Дејан,

   Постапката за инвестирање во сончева централа можете да го видите на следниот линк:
   https://www.ea.gov.mk/images/stories/E_Izdanija/Priracnici/Priracnici_MK_PDF/Priracnik_za_fotovoltaici.pdf

   За опрема нашата препорака се копаниите КВАЗАР и СОЛАР НРГ.

   Поздрав!

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency