About the author

Related Articles

23 Comments

 1. 1

  Igor

  Може ли да добиеме објаснување како стигнавте до овој податок:

  „Пресметките кажуваат дека инвестицијата се враќа за период од 5-7 години.“

  Благодарам

  1. 1.1

   Предраг Стојковски

   Време на поврат на инвестицијата=Вкупните вложувања/Планираната нето добивка

   Или место нето добивка се ставаат заштедите кои ќе се остварат. Значи хипотетички збораме, ако е цена на системот 10.000,00 денари а заштедите кои ги добиваме со овој систем се 5.000 на годишен ниво инвестицијата се враќа за 2 години. Во колку системот е инсталиран на нива која остварува профит тој период на враќање е уште побрз.

 2. 2

  Igor

  – 10000 ден за ваков систем…??

  повели и прочитај една ВИСТИНСКА студија:
  https://extension.usu.edu/files/publications/publi

  1. 2.1

   Предраг Стојковски

   Игор, не го прочита внимателно коментарот, значи како што реков хипотетички, значи ти дадов пример како да се пресмета време на враќање на нвестицијата, не само за вакви системи веќе воопшто. Цена на еден ваков систем во Македонија изнесува околу 14.ооо евра со се ДДВ.

 3. 3

  Igor

  Коментарот го прочитав внимателно.

  Општо познато е како се пресметува период на поврат на средства, не барав објаснуванје за тоа.

  Она што го барав е со кои влезни податоци е добиена бројка од 5-7 години, бидејќи општо познато е дека овие системи воопшто не се исплатливи и се употребуваат само во случај кога нема друга опција.

 4. 4

  Анонимен

  Делумно се согласувам со Игор. Овие системи не се воопшто исплатливи, и нивната исплатливост е околу 15 години. Од друга страна ако ги земеме следниве работи во предвид:

  1. Ако правите нов приклучок на фарма, ЕВН ви бара големи средства за приклучок и изградба на инфраструктура, тогаш исплатливоста на системот споредено со овој приклучок е далеку поголема.

  2. Ако ги земете 50% (во некои случаеви 65%) средствата кои ви се враќаат преку ИПАРД програмата, тогаш вашата инвестиција се враќа 5-7 години.

  Поздрав

 5. 5

  Rubin

  Zosto se smeta deka proektot ne e isplatliv? Ako ja stavime vo predvid rekoltata na proizvedenoto bez razlika dali e ovosje ili zelencuk, potoa marketingot na sistemot vo sredini koi predhodno ne se koristele za zemjodelsko proizvodstvo, pocetniot napor za da se razraboti ovoj sistem, potoa koristenjeto na teritorii kade sto nema seuste elektroenrgetska mreza i sl. Seto toa e eden vid na kompenzacija na vlozenoto sto znaci proektot e prilicno prifatliv za evropska unija i zelena tehnologija.

  Ako kako dodatok na seto ova se instalira ovoj sistem na visoki mesta i se proizveduvaat malini, borovinki i sl. Celiot ovoj proekt bi pominal so visoka ocena vo E.U. a so toa i nie kako kandidat bi se priblizile do tie standardi.

  Pozdrav.

 6. 6

  riste

  kade mozat da se najdat ovije sol sistemi vo mk i kolku bi kostale 4 do 6

  kw napon ?

  1. 6.1

   Предраг Стојковски

   Одговорот Ви е пратен на Вашиот мејл!

   Поздрав!

 7. 7

  dragi stoilkov

  cenata na kilovat pred godini bila mnogu skapa, a sega znam deka se dvizi od 3.5oo E – 5.ooo E po kilovat, a ima i eden nov sistem na proizvodstvo na elektricna energija koj proizveduva i topla voda t.e. greenje, taka da za vo zemjodelieto e idealna sansa za ranoto proizvodstvo vo plastenicite.

 8. 8

  Dejan

  Dali nekoj bi mozel da mi objasni neshto povekje za i okolu izgradbata na solarna centrala i kolku bi bila podrshkata vo procenti od starana na IPARD za povrshna od 3000 metri kvadratni.

  1. 8.1

   dimeski

   Не знам дали воопшто има подршка од ИПАРД за изградба на ваков систем.
   АКо некој има повеќе информации , би сакал да ги сподели со нас овде…
   Инаку има уште многу лиценци за градба на централи до 50 киловати , зошто се уште не е достигнат лимитот во Македонија…

   1. 8.1.1

    Предраг Стојковски

    Во утрешниот пост повеќе за ИПАРД програмата

 9. 9

  gerikom

  ajde i da postavi nekoj solaren sistem vo makedonija sto ke pravi so visokot na energija sto ke ja proizvedi kolku sto jas znam evn ili mepso nese obvrzani da ja otkupat taja struja znae li nekoj poveke okolu otkupot na visokot struja

  1. 9.1

   Игор Мишевски

   Македонија во континуитет има недостаток на енергија, и тоа нема да се промени, дури и да се изреализираат сите планирани соларни централи со лиценци во Македонија. Хипотетички да има „вишок“ на струја, соседите Албанија и Грција, имаат константна потреба од ел. енергија и можат да ги купат тие вишоци, посебно во летниот период. Исто така енергијата може да биде продадена по добра цена на било кој дистрибутер од Европа.

   Што се однесува до обврката ЕВН или МЕПСО да ја откупуваат струјата, тоа се регулира со договор, и доколку не се бара субвенционирана цена (за што е потребно лиценцирање од регулаторна комисија) тие би ја откупиле струјата.

   1. 9.1.1

    dimeski

    Морам да те исправам @mishevski … ЕВН и Мепсо НЕ СЕ ОБВРЗАНИ да ја откупуваат цената , ниту по обична цена ( и не ја откупуваат ) , ако немаш договор и лиценца за повластен производител на ел.енергија од обновливи извори .Тоа е најголемиот проблем со обновливите енергетски извори кај нас.
    Мора да бидеш правно лице и да имаш лиценца за повластен производител на ел. енергија од обновливи извори и тогаш имаш повластена цена … Во цел свет може приватно лице да постави неколку киловати панели на покривот , да произведува струја и да ја предава на ЕВН.Кога ќе има потреба зема од мрежата онолку колку му треба .На крај на месецот се сведуваат сметките… Од искуство знам дека барем стотина луѓе од тие што ме контактираат се спремни да инвестираат во тоа…
    Таков целиот систем е МНОГУ исплатив ( нема акумулатори и контролери за нив ), само панели и инвертори за на мрежа и системот е дупло поефтин од т.н. OFF GRID системи , каде не си приклучен на мрежата на ЕВН…

 10. 10

  Dusko

  Zainteresiran sum za dobivanje na elektricna energija od 50kw preku solarni paneli .

  Koj moze da mi pomogne okolu :

  Koja kompanija gi instalira ovie sistemi

  Kolku bi kostal celiot proekt

  Kolku e otkupnata na kw od Mepso

  odnapred vi blagodaram na pomosta

  1. 10.1

   dimeski

   Поздрав @Dusko
   Да ти одговорам на некои прашања од твојот пост…

   Целата постапка е следна :
   Ти треба градежна парцела со извадена градежна дозвола за соларна централа .После следуваат постапките околу барање на дозволи за градење на соларна централа и лиценци за повластен производител на ел.енергија.Најдобрата варијанта е градба на централа до 50 киловати , при што повластената цена е 0,3 евра од предаден киловатчас ел.енергија.За споредба , домаќинствата имаат цена 4-6 пати пониска од оваа повластена тарифа…
   Градбата на целата централа за која си извадил дозвола можеш да ја направиш во ептапи , како имаш средства ,но целата работа мора да се заврши за 2 години за колку што ти трае добиената дозвола и повластена цена. Инаку лиценцата се издава на 15-20 години и за сето време ЕВН ( МЕПСО ) се обврзани да ти ја откупуваат струјата по цена која си ја добил лиценцата…

   1. 10.1.1

    Bnish

    Cuối cf9ng cả chị dzit cũng chạy đi tecm khắp nơi cũng khf4ng cf3 luf4n , qufd hiếm que1 thf4i hichic Ce1m ơn chị, anh ieau chị , ve0 HN TN đe3 chạy mấy hf4m nay tecm phụ với em nhiều nhiều !!!

 11. 11

  SUNATO

  Molim za povlaštemu cijenu el.energije za elektranu fn od 1MW

  1. 11.1

   Предраг Стојковски

   Cena elektricne energije dobijena iz solarne centrale od 1 MW iznosi 0.26 eura po kWh

 12. 12

  Lovro

  Okolu upotreba na elektricna energija od fotovoltajci za navodnuvanje mislam deka se uste e ne prakticna od dve pricini, za da dobiete 2-5kw, energija potrebni se fotovoltajci otprilika so golemina od 25m2, i toa gi pravi da ne se mobilni da kazeme tesko moze da se postavat na traktorska prikolka , investicijata e okolu 10.000evra, dodeka pompa so generator na nafta koj proizveduva isto tolku energija e 1500-2000evra i e mnogu mobilna kompaktna .Moze edinstveno da se isplati za golemi postrojki , stacionirani za navodnuvanje golemi povrsini.

  pozdrav, Sabolic Lovro dip.mas.ing

  1. 12.1

   Димески Звонко

   Поздрав Lovro
   Па не би се согласил со тебе…
   Прво , панелите се ставаат обично на една нива , каде се користи пумпата за вода , односно каде е изворот за вода , таму е пумпата .Значи , нема потреба од „шетање “ на системот .
   Инвестивијата е голема ?!
   За почеток ДА , но по неколку години … ..
   Еден генератор на нафта , навистина кошта 1-3000 евра , но каде е цената на нафтата која секој ден расте .Плус системот треба стално да се надгледува , да се дотура секојдневно гориво , а и самите генератори се подложни на расипување и бараат ремонт на една или 2 години…
   А системот со соларни панели за почеток бара големо вложување , но потоа се враќа тоа вложување во рок од да речеме 5-10 години .Плус , не бара скоро никакво одржување …Овие денови работам проект за еден клиент , кој бара наводнување со пумпа 5.5KW , во текот на летните месеци , а останатото време ке ја користи произведена струја во неговата куќа , која е далеку 1,5 км .Здравје Боже , ако се согласи со потребните трошоци , в година овој систем ќе проработи и ке биде првиот од овој вид во Македонија.
   Поздрав и секое добро

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency