About the author

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  Анонимен

  Мислам дека имаше сличен проект и во Кочани во едно средно или основно училиште, пред две години. Идејата е одлична само проблемот е што стартната инвестиција е скапа, меѓута со добро планирање може да се реализира во повеќе училишта. Тука секак Владата мора да направи програма за оваа тема, бидејќи ваквите проекти (за разлика од некои други „ивестиции“) од самиот момент даваат заштеда на буџетот на училиштето, а со тоа директно на Буџетот на Р. Македонија.

  Она што мене лично ме интересира е затоплувањето во училиштата, кое сега се одвива најчесто на нафта што генерално е неефикасно и нееколошко затоплување. Затоа можеби би било интересно да се одвои некој натпис за токму оваа тема.

  Поздрав

  1. 1.1

   Ace

   Стартната инвестиција е нависитна голема за фотоволтаици и е релативно неисплатливо освен ако не ја продаваш произведената електрична енергија на државата по субвенционирана цена. Е сега за затоплувањето на училиштата е тука е сосема друга работа. Речиси 100% од училиштата се грејата на нафта или мазут и користат неефикасни котли. Би резуртирало со големи заштеди при замена со нови и поефикасни котли. Инвестицијата би се вратила за неповеќе од 3 години. Како да е сигурно ќе има некој напис за оваа тематика во блиска иднина.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency