About the author

Related Articles

6 Comments

  1. 1

    jovan

    Se e ova dobro, no vo praksa izleguva mnogu mnogu poskapo, pa duri i krajniot proizvod, vo nekoj slucaevi kako so biodizelot, izleguvaat mnogu poskapi otkolku da gi kupis gotovi. Za da dobies litro biodizel, potrebni se 3kg soncogled (kako primer soncogledot) a toj e 20 denari kilo, pa potoa potrebni se drugi dodatoci/aditivi, i na kraj ke ispadne poskap od benzinska pumpa. Za da go proizvedes od star/upotrebuvan zejtin, potrebno e da go sobiras po restoranite, a tie koristat mali kolicini, pa potrebno e dodatno da go procistis/filtriras, i na kraj koga ke gi iskalkuliras site trosoci, pak ke dojde do cena priblizna od benzinska. Za site ovie gorenavedeni biznisi, potrebna e mnogu dobra organiziranost i pred se znaenje i iskustvo vo tie tehnologii. Za zal kaj nas toa go nema, i zatoa skoro nikoj so ova ne se bavi, od pricina, kako sto rekov, krajniot proizvod ke bide mnogu skap, ako sam se organiziras. Mnogu vreme ke potrosis, mnogu kruzenje i vrtenje ke udris dodeka gi soberes potrebnite surovini, pa da uvezes potrebni hemikalii/dodatoci za da go napravis proizvodot kako treba, i na kraj suma-sumarum ke dobies skap, nekonkurenten gotov proizvod, koj istiot takov uvezen od Turcija, Ukraina, Kina, Malezija… ke ispadne poeftin.

  2. 2

    Анонимен

    Здраво Јован,

    Не си во право околу цената, затоа што од 3 килограми сончоглед се добива 1 литар масло, но исто така и 2 кг сончогледова погача, ќуспе или веќе како се вика, но е со иста цена како и сончогледот и се користи за сточна храна (а ако знаеш рецепт за БУГАРСКА АЛВА – можеш и тоа да правиш) 🙂

    Остатокот е одлична храна затоа што од сончогледот се елиминира маснотијата и остануваат протеинитие и јагленохидратите.

    Значи:

    3 кг сончоглед – 20ден * 3кг = 60 денари

    1л масло – 50-60 денари

    2кг остаток – 40 денари.

    ЗНАЧИ: Само да цедиш масло (без да го преработуваш во БД) добиваш скоро 60% ПРОФИТ.

    Е сеа знам дека сметкава ми е ептен селска, без трошоци за работна сила, простор, енергија, и.т.н… Ама мислам дека ке те врати во вистинскиот правец на размислување.

  3. 3

    Игор

    Мислам дека тука припаѓаат и

    – енергетски менаџмент (менаџер)

    – енергетски консалтинг (енергетски контролор)

    – ЕСКО (Energy Service Company)

    И мора да се согласам дека Јован донекаде е во право, производството на биодизел можеби нема да биде исплатлив бизнис кај нас.

    Но, затоа потенцијал има одгледување на суровини за производство на биодизел. Особено со поволните услови за земјоделците кои ги има кај нас.

  4. 4

    Анонимен

    Врло лепе идеје! И слажем се са већином изреченим. Међутим, постоји још много занимљивих зелених бизнис идеја које можете да покренете,а ипак не изискују много финансија и не морају бити уско везане за енергетску ефиаксност! Неке од њих би биле:

    1. Можете да се бавите еколошким консталтингом – уколико сте стручњак из неке области, зашто то не претворити у добру бизнис идеју, где је производ заправо ваше знање! Поред консултанта за енергетску ефикасност можете да будете консултант за управљање отпадом.

    2. Можете да будете организатор зелених догађаја (конференција, симпозијума и сл)

    3. Уколико је маркетинг ваша страст – можете да истражите могућности понуде услуга зеленог маркетинга.

    Има ту још много занимљивих идеја, али да би сте ушли у трку јако је битно да претходно добро истражите потребе тржишта, јер се ту чак крију одговори где су профитабилне зелене бизнис идеје. И наравно, врло добар и убедљив бизнис план отвара чак и невидљива врата! 🙂

    Срдачан поздрав из Беогарада.

    1. 4.1

      Предраг Стојковски

      Здраво Мајо,

      Хвала на комплиментима у вези текста. Идеје које си навела су веома интересантне и имају велики потенцијал. Посебно ми се допада идеја за зелени консалтинг, мислим да је још један посетитељ блога навео овај потенцијално профитабилан бизнис бизнис.

      Пуно поздрава и продужи и даље да нас пратиш!

  5. 5

    Анонимен

    Да, то је бизнис који све више добија на значају. Ја сам протекле 2 године више провела у Холандији у контакту и раду са предузетницима, баш у тој области. Добро познајем ЕУ прописе па уколико је неким вашим колегама потребна помоћ око пријава за грантове – биће ми драго да помогнем 🙂 И наравно, настављам да вас пратим.

    Доста занимљивих информација се може наћи и на ****************** а интераснтне текстове можете и овде приказати.

    Срдачан поздрав,

    Маја

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency