About the author

Related Articles

52 Comments

 1. 1

  Анонимен

  Во претходните текстови спомнувате дека имате разработено бизнис план и јас би ве замолил доколку можи да ми го пратите. Однапред ви благодарам.

  Јас би ви споменал дека сум еден од похрабрите луѓе во нашава држава , кога станува збор за внесување на новитети, со ова сакам да кажам дека веќе користам пелети како огревен материјал и тоа загревам 260 m2 односно 720 кубни метри.

  Според тоа колку ме чинеше греењето на нафта ова не е ни третина ,а да не заборавиме дека оваа зима има екстремно пониски температури.

  Поздрав

 2. 2

  Анонимен

  Дали имате некакви сознанија или пресметки за тоа колку би чинела инвестиција за сопствено производство на палети. Колку чини таа сушара, машина и што и да е, и каде може да се набави. Однапред ви благодарам на помошта и се надевам нашата понатамошна соработка. Поздрав………..

  1. 2.1

   Костадин

   Здравейте
   И аз бих искал да ми пратите бизнес план за производство пелети от слама.
   Благодаря.

  2. 2.2

   rade

   Дали имате некакви сознанија или пресметки за тоа колку би чинела инвестиција за сопствено производство на палети. Колку чини таа сушара, машина и што и да е, и каде може да се набави. Однапред ви благодарам на помошта и се надевам нашата понатамошна соработка. За да не се повторувам само го копирав прашањето. Заинтересиран сум за производство нс пелет, и би сакал повеќе информации. Поздрав.

   1. 2.2.1

    Предраг Стојковски

    Здраво Раде,
    Вие всушност барате инвестициона програма за производство на пелети. Ние изготвуваме инвестициони програми и истата ја наплатуваме. Доколку сте заинтересирани повелето контктирајте не преку нашта контакт форма.

    Поздрав!
    Предраг Стојковски

 3. 3

  Анонимен

  Здраво.

  Ме интересира производство на пелети од слама.Кои се посебностите за овој процес и можностите за финансиска одржливост.Секако би ценел и доколку ми испратите бизнис-план и дополнителни информации.Благодарам однапред.

  1. 3.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Јане,

   Одговорот ти е пратен на маил.

   Продолжи и понатаму да не следиш!

 4. 4

  Анонимен

  Голем поздрав до вас, редовно ве следам и ви посакувам успешна работа и понатаму. Би ве замолил доколку може и јас да го добијам бизнис планот. Однапред благодарам.

  1. 4.1

   Предраг Стојковски

   Одговорот ти е пратен на маил!
   Продолжи и понатаму да не следиш!

 5. 5

  Zarko

  Bi sakal da ve zamolam da go dobija biznis planot. Dali cenata zavisi od koj proizvod ke gi proizveduvame peletite? Kolkav e pazarot za prodazba i vo kakvi pecki treba da se koristat? Vi blagodaram

  1. 5.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Жарко,

   Како што преѓе одговорив на Саша, за да ти дадеме одговор на твоето прашање, мораме да изработиме посебен бизнис план кои што се однесува за твој конкретен случај, кои што се наплатува.Доколку си заинтересиран повели контактирај не.

   Продолжи и понатаму да не следиш!

 6. 6

  Olivera

  Me interesira dali vo obicen sporet ili kamin moze da se koristat peleti ili briketi za greenje ili e potrebno nekoja prenamena?

  Odnapred Vi blagodaram!

  1. 6.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Оливера,

   Поради големата калоричната моќ на брикетите, истите не се кортистат како гориво шпориња, веќе се користат во специјализовани камини или котли за централно греење. Значи евентуалниот камин кои што го имате би можел да ги користи пелетите или брикетите, но сепак контактирајте го производителот или дистрибутерот од кои што го пазаривте каминот.

 7. 7

  Сашо

  Ме интересира дали државата или некој фонд доделува одредени неповратни средства или некои кредити со минимални камата за купување на машини за производство на пелети

  1. 7.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Сашо.

   Пред се доколку си регистриран земјоделец имаш ИПАРД програма која дава грант и до 50% од вкупната вреднос на инвестицијата. Потоа имаш микрокредити за самовработување преку трудот. Имаш бизнис натпревари за најдобар бизнис план организиран од бизнис инкубаторите во Скопје и Битола, доколку веќе има фирма имаш Webseff пројект ……

 8. 8

  Слободан

  Здраво, голем поздрав пред се за вас и би сакал да ве прашам за производство на брикети од пилевина, како се одвива процесот дали во пилевината се додава само вода или има и некое средство кое помага за подобро врзување на материјалот?… Ви благодарам однапред

  1. 8.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Слободан,

   Во принцип сите машини за производство на пелети/брикети не користат никакво везивно средство во вид на вода или некое лепило. Од друга страна рачно правени преси бараат некакво лепило во вид на скробен раствор. Повеќе за ова можеш да видиш на следниот линк поточно прочитај ги коментарите https://energetskaefikasnost.info/briketi-od-struganitsi/

 9. 9

  maja

  Pozdrav za inicijativata za biznis, jas bi sakala da proizveduvam briketi od lozovi ostatoci ( granki), i bi sakala da mi kazete kakva masina trba da nabavam za drobenje na grankite, i dali moze da mi ispatite kompleten biznis plan za procesot na proizvedstvo, se razbira so kalkulacija za celokupnata investicija i kolkav prostor ( hala ) mi e potreben. pozdrav

  1. 9.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Маја,

   Одговорот ти е пратен на маил.

   Поздрав!

 10. 10

  Каме

  Дали имате некакви сознанија за производство на пелети од струготини или слама за капацитет од 100 кг/час.Ве молам да ми дадете информација колку би чинела технолошката линија (набавката на истата).Секако би ценел и доколку ми испратите бизнис-план и дополнителни информации.Вашиот одговор го очекувам на мојот меил.
  Поздрав.

 11. 11

  Димитър Кънчев

  Здравейте, имаме възможност да използваме големи количества от слама за производство на пелети.Ще Ви бъдем много благодарни ако ни помогнете със съвет или примерна разработка на бизнес план за да започнем реализация на нашата идея.Споделеният опит от Ваша страна, ще ни бъде изключително полезен.
  Ще очакваме Вашата подкрепа и Ви желаем здраве и успешен бизнес.

  С уважение: Д. Кънчев

  1. 11.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Димитар,

   Погледај го следниот линк се надевам дека ќе ти помогне

 12. 12

  Ljubisa

  ja pozdravuvam inicijativata za alternativni izvori na energija kako sto se i peletite i briketite.konkretno me interesira mini proizvodsvo na peleti ili briketi od granki od lozje i praski.prvenstveno bi gi koristel istite za sopstveni potrebi,sto ne e iskluceno da istoto prerasne i vo ponatamosen biznis..odnapred blagodaram..

  1. 12.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Љубиша,

   Доколку се работи за релативно мали количества на гранки тогаш најдобро е истите директно да ги искористиш како гориво, без некој дополнителна обработка во пелети или брикети. Кажи ни за кое количество се работи и ние ќе ти пратиме понуда за котел на биомаса. А што се однесува до брикети погледај во категорија опрема

   Поздрав и продолжи и понатаму да не следиш!

 13. 13

  Anonimous

  Во претходните текстови спомнувате дека имате разработено бизнис план и јас би ве замолил доколку можи да ми го пратите. Однапред ви благодарам.

  1. 13.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Анонимус,

   Бизнис плановите ги работиме по нарачка и и стите ги наплатуваме, а се во зависност колку детален бизнис план ти е потребен. доколку си заинтересиран, контактирај не преку нашата контакт форма

   Поздрав и продолжи и понатаму да не следиш!

 14. 14

  atanas

  Здраво.

  Ја поздравувам иницијативата за бизнис со пелети и брикети.
  Ве молам да ми пратите материјали за бизнис со пелени и да ми кажете за набавка на машини за мелење на лозов отпад и пелетирање на истиот и да се договориме за изработка на бизнис план

  Со почит.

  1. 14.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Атанас,

   Одговорот Вие е пратен на Вашиот e-mail.

   Продолжете и понатаму да не пратите!

 15. 15

  Slaveee

  Ќе ве замолам ако сакате да ми пратите начин на подготовка и машината која се употребува за производство на пелетите и нејзината цена.Однапред благодарам

  1. 15.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Славе,

   Доколку добро те разбрав бараш шема за конструкција на брикет преса. Ние таква шема немаме, но со едноставно пребарување можеш да најдиш исти шеми.

   Поздрав!

 16. 16

  Слаѓана

  Почитуван г-не Стојковски!

  Еден пријател од Романија ме замоли да се распрашам каде во Македонија може да се најдат отпадоци од даб и од бука за производство на пелети. Имено, кај нив е многу популарна оваа гранка и сега бараат нови извори од каде да увезуваат материјал за пелети.
  Бидејќи јас не се разбирам, би била благодарна доколку ми дадете некој контакт каде да го упатам човекот и да се сретне со нив. Претпоставувам дека тоа се пилани или фабрики за преработка на дрва, или тие што вршат сеча на дрвата.

  1. 16.1

   Предраг Стојковски

   Почитувана Слаѓана,

   Во најбрз можен рок ќе ви доставам контакт информации.

   Со почит,
   Предраг Стојковски

 17. 17

  vasil

  Pochituvan g-din Predrag,.
  Ona shto Ve prashuva izvesna Slagjana za nabavka na surovina za peleti moze da mi se javi i da i obezbedam kontinuirano snabduvanje.
  Vas bi ve zamolil ako sakate i mozete pokonkretno da me upatite za potrebnite mashini za kompletno proizvodstvo na peleti i po moznost cenata a potoa bi razgovarale za biznist planot .

  Blagodaram.

 18. 18

  Тања

  Почитуван Г-дин Стојкоски,

  Ке Ве замолам да ме упатите до производителите на палети во Македонија ..

  Потребни ми се информации за производителите и договарање
  за извоз на палетите во странство.

  Ви благодарам.

 19. 19

  Eftim

  Pocituvan g-ne Predrag
  bi ve zamolil dokolku mozete da mi ispratite biznis plan za proizvodstvo na peleti i voedno ceni za komletnata linija na masini za proizvodstvo na istite. Pozdrav i do g-n Vasil dali moze da mi kaze kolkavo e toa kontinuirano snabduvanje na surovina od sto se sodrzi i po koja cena.
  Odnapred vi blagodaram

 20. 20

  joco

  pocituvan g-ne Predrag ke ve molam ako znaete da mi kazete kade mozam da nabavam masina za pelet i kolku e cena ta na celata linija do kraen proizvod

  1. 20.1

   Предраг Стојковски

   Почитуван Јоцо,

   Благодарам на прашањето. Цената на комплетната линија за производство на пелети (дробилка, циклон, плет преса, пакирка) за капацитет од 500 кг/час изнесува околу 80.000 евра. Сепак уште еднаш ќе проверам со увозниците на оваа опрема.

   Поздрав и продолжете да не следите

 21. 21

  Marija

  Почитуани,
  ќе ве замолам ако можете да ми кажете каде можам да ја испитам калоричната моќ на пелетите и дали во Македонија постои институција каде би можеле да добиеме некој сертификат(или евентуално потврда за квалитетот)?
  Ви благодарам,
  Поздрав

 22. 22

  atanas

  dali mozete da mi ispratite biznis plan za mala ili sredna linija za proizvodstv na peleti i briketi od lozovi pracki za site masini koi se potrebni za toa odnapred blagodaram

  1. 22.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Атанас,

   Да секако дека можеме да Ви пратиме бизнис план за производство на пелети. Конактирај не на info@energetskaefikasnost.info за да се договориме околу цената на изработката.

   Поздрав!

 23. 23

  Jovica

  Dali moze da mi ispratite biznis plan za proizvodstvo na peleti – mala linija i kolku bi me cinelo komplet ,susara drobilica i se sto spagja tuka .
  pozdrav

  1. 23.1

   Предраг Стојковски

   Секако дека можете да добиете бизнис план. Контактирајте не преку нашата контакт форма за де договориме околу цената на бизнис планот.

   Поздрав!

 24. 24

  pecko kolevski

  ja nabaviv peletirkata kako surovina imam pelevina od bor no ne mozam da napravam uspesni peleti neznam mozebi treba da ja mesam pelevinata so nesto drugo ja postignav vlaznosta na pelevinata od15% no i ponatamu peletite se neuspesni dokolku mozite da mi pomognite za tehnologijata na pravejne t.e receptot bi vi bil mnogu blagodaren pozdrav i vi blagodaram.

  1. 24.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Пецко,

   Обично се избегава струготина од четинари поради смолата. Обидете се со струготина од даб, бука или пак од слама (поситен гранулат).

   Поздрав!

   1. 24.1.1

    peckopp

    blegodaram mnogu

 25. Pingback: Брикетирање на виновата лоза | Agroalternativa

 26. 25

  Аница

  Дали имате некакви сознанија за производство на пелети од струготини,гранки или слама за капацитет од 100 кг/час.Ве молам да ми дадете информација колку би чинела технолошката линија (набавката на истата) и каде може да се набави.

  Поздрав.

 27. 26

  PETAR

  Dali moze da se pravat peleti od luspa od Baden isuseni I driven odnapred vi blagodaram

  1. 26.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Петар,

   Да можат да се прават брикети и од таков вид на суровина. Но верувам дека треба да се искористи и друг вид на опрема.

   Поздрав,
   Предраг Стојковски

 28. 27

  Dimce

  Bi sakal da ve prasam prvicno okolu cenata na tie masini za pravenje peleti i sto moze da se koristi kako surovina. Dali moze da se koristi suvi lisja od dabovo drvo, lozovi pracki, steblo od pcenka. steblo od tutun, lucerka, koi od ovie surovini moze da se koristat za pravenje peleti. Sum zainteresiran za nekoja pomala mobilna da moze sekade da se prenesuva.

 29. 28

  zivko

  Zdravo.dali bi mozel da dobijam nekakva informacija za proizvodstvo na briketi od granki od jabolkovo drvo i kakvi masini bi mi bile potrebni za toa proizvodstvo.bi vi bil blagodaren ako mi odgovorite i ako imate informacija kolkavi finansii bi mi bile priblizno potrebni.odnapred vi blagodaram.

 30. 29

  Milosh Dimitrievski

  Zdravo ako moze da mi pratite na mail eden biznis plan za pogon za prozvodstvo na peleti sakam so nego da apliciram vo banka za kredit, gledam deka imate takov dokument ako ne e problem pratete go na mail inaku bravo za ovaa strana redoven citatel sum i sega se informirav deka drzavata vrakja pari za staveno solarno , bravo za inovaciite i novostite shto gi donesuvate vo nashata drzava.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency