About the author

Игор Мишевски

Магистрант на оджлив развој, дипломиран електро инженер со искуство во енергетската ефикасност и одржливиот развој!

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  Lovro

  Vo vrska so drvata, napisot e za pofalba , jas samo bi dodal bidejci imam iskustvo imam kotel za parno na drva za dva stana cenata na greenje vo odnos na Toplifikacija e za 100% po eftino, treba malku rabota ama sekoja sezona zasteduvam 800-1000evra vo sporedba da se gream preku toplifikacija .Problemot e so nabavkata na drva , nazalost kaj nas se uste drvata se prodavat na m3 so ne poznata vlaznos, a treba na KG so precizna deklaracija za koj vid na drva se raboti , dab li , buka li, bidejci i imaat razlicna toplinska moc i vlagata treba da e pod 10%.Da rascistime ni prodavat energija a”ne drva”Skoro site drvari drvata gi cuvat ne pokrieni i so sekoj dozd se vlazni minatat sezona imav golemi problemi koga dokupuvav drva bea vlazni i ne gorea a kotelot se gasese.bidejci bea mnogu vlazni..

 2. 2

  Борис

  Инетресни написи имате Игоре, интересни се за читање. И повремената мала доза на луцидност во изразувањето, го разубавува текстот.
  А околу енергетската ефикасност – дали би можеле да проанализирате нешто и да се осврнете на можностите за намалување на потрошувачката на електричната енергија (според формалната логика, 10% заштеда, всушност, може да се третира како 10% новопроизведена енергија).
  Посебно за можностите за заштеда кај моторите (наизменичните асинхрони моно, или трифазни електромотори) и кај разладните уреди.
  Според некои податоци кои ги сретнав некаде, денес на глобално ниво, од вкупната потрошувачка на електрична енергија, помеѓу 50 и 60% отпаѓа токму на електромоторите (практично за речиси се што гледаме околу нас, во неговото производство е користен електромотор). А на разладните уреди, грубо, на глобално ниво се троши околу 18-20%.
  Овие бројки и да не се баш многу точни, сепак рангот кој тие го претставуваат е тука некаде. А тоа, глобално земено, се страотно големи параметри…

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency