About the author

Related Articles

5 Comments

 1. 1

  алек

  одлично… го најдов и овој текст, вчера пишан…

  поставувањето на овој систем не се мали пари, иако не се преголеми цифри, но за еден убав (би рекол поголемиот дел) од македонците сепак се големи. целиот склоп на системот воопшто не е како цена на греалка. меѓутоа тоа го диктира нашиот избор на високо квалитетни материјали и прецизноста на изработката. сето ова доведува да се каже дека монтажата на еден кано систем, во 90% од оние кои не се одлучиле т.е. неможеле да си го дозволат е токму цената. оставаме по некои 10% резерва дека сепак преовладувал скептицизмот кај некого…

 2. 2

  Martin

  ovoj sistem najmalku trosi posle eden mesec koristenje , otkako ke stigne prvata smetka za el. energija go isklucuvate i barate drugo resenie.

  Potrosuvackata e kako obicen el. kotel i smesno i neupateno e da se sporeduva so toplotna pumpa a posebno so takanarecenata vo javnosta geotermalna

 3. 3

  Александар

  Малку постручно повторно.
  Дестилираната вода – или чистата вода е изолатор. Тоа значи дека не спроведува струја, доколку се додаде некоја примеса почнува да спроведува струја.
  За разлика од жиците каде струјата се пренесува преку електроните, кај течностите тоа е пред се задача на јоните (молекули кои имаат негативно или позитивно полнење) заради тоа што се неколку илјади пати подоголеми од електроните истите многу често се судираат.
  Струјата ги привлекува и ги забрзува овие јони и кога истите ќе се судрат ја предаваат својата енергија на молекулите на водата и така ја греат.

  Проблем е што како и кај батериите електродите оксидираат или се јадат, зависи од електролитот кој се користи затоа што јоните се молекули – материја. Тоа влијае на отпорот кој го пружа електродата па системот може многу брзо да стане неефикасен.

  Околу геотермалната …. постојат системи на геотермална вода кои се 100% ефикасни, проблем е само некој да каже дека постои 100% ефикасност. Ваков ситем едноставно се потчинува на законите на термодинамика за кои не треба енергија.

  Да напоменам дека систем со отворено струјно коло за мене претставува голема опастност и истиот треба да се користи многу претпазливо за да не се дојде во ситуација вие да станете дел од тоа струјно коло. За таа цел гледајте да се консултирате и да увидите дека имате работа со стучни лица кои знаат што прават.

 4. 4

  Алекандар

  Поцитуван ,
  ќе ве молам ако не ви е теско да објасните за електролитот , конкретно од сто се состои ама точно пример толку вода толку она толку ова фалаа поззз

 5. 5

  Jordan Peevski

  Pocituvani,

  Koja firma vo Makedonija montira i izveduva Elektrolitni kotlinja i dali se dostapni na nasiot pazar.

  So pocit

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency