About the author

Related Articles

4 Comments

 1. 1

  Devil

  Почитувани,
  Пред некое време зборував со еден професор по практична настава (електроника и телекомуникации) и ми спомна нешто, ама не беше сигурен па сега јас ќе ви го поставам Вам истото прашање, па доколку имате повеќе информации би било добро доколку ги споделите.
  Се работи за следното, наводно царината за набавка на фотоволтаични панели била исклучена, поточно не се наплаќало царина за набавка на опрема за обновливи извори на ел. енергија, е сега јас колку што успеав да најдам на интернет тоа важи само ќелиите (цели панели де), а не и за инверторот и дополнителната контрола на полнење на акумулаторите (можеби нема царина и за системите за топла вода и ветерниците, незнам, мене ме интересира добивката на ел. енергија со помош на фото панели).

  Сакам да набавам од странство фото ќелии, сам ќе си ги составам дома и ќе си направам контрола за полнење и инвертори (го имам потребното знаење за тоа, не е проблем). Па ме интересира дали сте запознаени околу тоа како се движат тие ослободувања од плаќање на царина, каде тоа е објавено, дали го има во службен весник и слично.
  Благодарам
  Devil
  Македонски Форум за Електроника

  1. 1.1

   Игор Мишевски

   Здраво,
   Царинскиот тарифник може да го најдета на https://www.customs.gov.mk/ или точно да пребарувате на https://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=61
   Тарифна ознака за сончевите 8419 19 00 10, нивната царинска стапка е 0% а ДДВ – 5% (и ДДВ се плаќа при увоз)
   Батериите немаат повластена царинска стапка, додека за инверторите не сум сигурен.

   1. 1.1.1

    Lovro

    toa e definirano za soncevi kolektori a konkretno za fotovoltajci ne moze da najdam

 2. 2

  Dimeski Zvonko ; mfc-solar

  Иако со закаснување да му одговорам на @Devil, според моите искуства со Царина…
  Соларни келии се царинат со 0 царина и 18% ДДВ
  Инвертори и контролери со 15% царина и 18 % ДДВ
  Готови соларни фотонапонски панели не постојат во Царинскиот тарифник ( барем јас ги нема досега сретнато ) и само од цариникот зависи дали ке ги стави во соларни колектори за топла вода .
  Поздрав и секое добро

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency