About the author

Игор Мишевски

Магистрант на оджлив развој, дипломиран електро инженер со искуство во енергетската ефикасност и одржливиот развој!

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  александар

  za individualen objekt kolku bi cinelo instalacija od 7 kv elektricna energija
  fala

  1. 1.1

   Dimeski Zvonko ; mfc-solar

   Поздрав
   Не би го коментирал многу интервјуто, само би напоменал уште еднаш дека е глупаво Владата да додели нови квоти за соларни фотонапонски централи, да конкурираат на нив странски фирми ( преку домашните нивни ќерки – фирми ) , да си донесат свои панели и опрема и ние сите после да им плаќаме преку повластената цена на струјата .А тие да си ги носат парите во нивните држави.
   Моето мислење за соларните фотонапонски централи , многупати досега кажано , е дека треба да се донесе законот со кој и приватни лица ке можат да инсталираат неколку киловати панели на својот покрив , ке произведуваат струја и ке ја предаваат ( продаваат ) на ЕВН , по обична , не мора повластена цена и сето тоа без многу -многу бирократија и документи…
   Да му одговорам на @александар:
   Цената на чиниење на струјата произведена од вакви панели , но со складирање на струјата во акумулатори , ЧИНИ ПОСКАПО од струјата од ЕВН .Баш поради акумулаторите и контролната електроника врзана со нив.Ако се работи за индустриски објекти, пресметката за чинење на системот е ПОИНАКВА.
   Таму , веке се исплати да се инвестира и во таков систем со акумулатори..
   Поздрав и секое добро

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency