About the author

Related Articles

4 Comments

 1. 1

  Aleksandar

  Се е ова убаво и мислам дека треба да се субвенционира и со сума до 50% од вкупните трошоци ама извлекувањето е чиста глупост и детска работа. Нека ги стават имињата на сите учесници во барабанот и нека влечи комисија, па кој е добитник нека биде објавен на веб или во некој весник. Јас вака треба да направам трошок од најмалу 50 евра да одам до Скопје и на крај може и да не сум добитник, а сигурно патните трошоци нема никој да ни ги покрие. И за крај сметам дека субвенционирањето треба да се дозволи на СИТЕ оние кои во одреден период (траење на огласот) ќе постават колектори, а не на фиксна бројка (во случајот 300).

  1. 1.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Александар,

   Јас лично сум против субвенции како начин за зголемување или поттикнување на некоја стопанска гранка или како облик на стимулирање на потрошувачка на некој производ. Според мене даночната политика е таа која што треба да ги приближи соларните колекторски системи за топла вода кон потрошувачите. Денес во Македонија ДДВ за овие системи изнесува 8% но само на комплетен систем. Тоа значи да доколку некое домаќинство се одлучи на пазарење на самиот колектор таа стапка изнесува 18%. Исто така голем број на репроматеријали кои што се користат за производство на овие системи се увезуваат. Тука владата може да ги намали царинските стапки за истите и на таков начин производство на овие системи биди поефтино….итн.

   Ова со субвенции не е лошо но има свои недостатоци – ограничен и мал број на фамилии кои што ќе ја добијат субвенција во износ од 300 евра, но сепак ќе даде одреден поттик кон зголемување на свеста за поголемо користење на обновливи извори на енергија.

   Да се надеваме деќа Владата во наредните години ќе одвои поголем буџет за овие работи.

   1. 1.1.1

    Aleksandar

    се сложувам дека во основа даночната политика прави раздвижување во овој сектор, но треба да се обрне внимание на производството на овие системи кај нас со евтини репроматеријали кои меѓу другото ќе битат ставени во делот на олеснета даночна политика и царина, тука мислам и на нови фирми за производство.

    јас во 2011та поставив ваков комплетен систем меѓутоа никаде не видов дека ддв-то е 8%, си платив 18%, а за субвенциите не ни знаев, што значи дека тој што е доволно свесен и има малку можност, и вака и така ќе постави некаков систем и ќе ги користи благодетите на сончевата енергија.

    1. 1.1.1.1

     Предраг Стојковски

     Само да надополнам моја мала грешка не е 8% веќе 5% еве и подетално https://www.ujp.gov.mk/mk/plakjanje/povlasteni_dan

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency