About the author

Related Articles

4 Comments

 1. 1

  Игор

  Моментално цената на електричната енергија на светскиот пазар е 140-150 evra/MWh, додека со новото покачување кај нас изнесува 92 evra/MWh.

  Што значи дека сеуште не сме ја достигнале пазарната цена (обврска која што ја превземавме да ја исполниме до 2015г. со договорот кој државата го има потпишано со европската енергетска заедница), и сеуште не очекуваат поскапувања.

  Затоа луѓе размислувајте за рационално користење на енергијата, таа е роба, како и секоја друга (да, да како лебот и млекото) и си има своја цена, која е се` повисока!

  1. 1.1

   Devil

   Игор, сето тоа убаво дека сакаат да поскапи струјата

   но дали нашиот сегашен стандард со 15.000 плата би дозволил толкаво поскапување, да во европа е 140-150E за MWh но таму платата не е 15.000 денати него 15.000 евра 🙂

   и тоа за ним не претставува многу голем трошок, да е трошок, но за разлика од нас тие тоа го чувствуваат многу поблаго

   пр. ако сега јас сум плаќал 6000 за струја тоа се 100Е, од тие мои 300E

   значи мене ми остануваат само 200 евра за дополнителните трошоци кој ги имам во текот на месецот, каде е храната тука, каде е облеката ?!

   да тој од европа плаќа 500Е, ама него пак му остануваат 14.500 за живот, а се она кај нас што е прилинчо скапо (како што е храната) кај нив е многу поефтина, така да од сите пари тој што ќе ги земе него и вишок му остануваат

   а ние треба да бараме од овде од онде да се „подзакрпиме“ малку за да го поминеме месецот

   затоа кога би го кренале стандардот малку повеќе кај нас, нека ја кренат и струјата за ел. енергија

   а не вака на жими мајка, викаат просечна плата била 30.000-40.000, незнам јас кај гледаат кој колку зема кај нас, ама таа не е реална плата

 2. 2

  Игор

  Девил јас потполно те разбирам.

  Меѓутоа излагањето ти е премногу емотивно, а бизнисот не знае за емоции, единствено за профит.

  ЕВН Македонија е приватна компанија, таа се раководи по принципот на што поголема заработувачка и воопшто не ја интересира нашиот стандард (буџет).

  Поентата ми е со лелекање и споредување со „фамозниот“ запад не го решаваме проблемот, кога тогаш судбината ќе не стигне. Ако јас и ти немаме, има многумина што имаат и нив не им е проблем да платат, и единствено тие спаѓаат во групата за „грижа за корисници“.

  Решението е во мудро размислување и паметни чекори (мерки за енергетска ефикасност), во спротивно ќе се вратиме 100-тина години назад.

  1. 2.1

   Анонимен

   Игор,

   Јас само да те дополнам, бидејќи тие 7% зголемување се и поради ЕЛЕМ и МЕПСО, не само ЕВН, кои во овој случај се 100% државна сопственост. Несакам да ги бранам ЕВН, но во сите случаи вината се префрла на ЕВН, која генерално ја наплаќа дистрибуцијата до крајниот сопственик (т.е. граѓанте од нив ги добиваат сметките).

   Инаку се согласувам со тоа дека полека ќе се изедначи цената на струјата, но тоа треба владата добро да го испланира, со соодветни мерки.

   Поздрав

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency