About the author

Related Articles

4 Comments

 1. 1

  Игор

  Зошто е потребно да го добијам тој сертификат од Германија? Што добивам со него? Зошто не би можело едноставно да се направи таква куќа и тоа е тоа. Сигурно нема да одам по натпревари со сертификатот, за да освојувам награди.

  1. 1.1

   Andrej Andreev

   Многу убаво прашање Игор, благодарам.

   Ништо не е потребно и неопходно. Меѓутоа сертификатот е гаранција дека проектантите и изведувачите, коректно си ја завршиле работата. Тоа е нешто како технички прием на објектот. Гарантира дека потрошувачката ќе биде под лимитите, дека опремата и материјалите кои се вградени се со потребниот квалитет и гарантира дека ќе живеете во највисоките можни комфорни услови. И на крај дека сериозно ќе допринесувате за намалување на јаглерод двооксид во атмосферата.

   Дополнително на тоа, сертификатот ја подигнува вредноста на недвижноста.

 2. 2

  Goga

  Mislam deka cenata po m2 ne e poskapa 150-200 evra za razlika od konvencionalna gradba, tuku 400-500 evra. Vo Strumica se pravi pasivna kuka i spored procenkite m2 bi kostal okolu 700-800 evra, dodeka za konvencionalna gradba ti e potrebno okolu 300 evra po m2(kluc na raka).

  1. 2.1

   Andrej Andreev

   Почитувана Гога

   Навистина се радувам што сте се обиделе да навлезете во оваа проблематика. Цената на чинење на еден пасивен објект зависи од многу фактори, како и секоја градба. Има некои предуслови, како што е ориентираноста на објектот, микро и макро локацијата итн., кои сериозно влијаат на цената на чинење кога зборуваме за пасивна куќа. Исто така, желбите на инвеститорот и самата архитектура многу влијаат на крајната цена.

   Доколку се приклучите на страната на iPHA, можете да ги погледнете сите до сега изградени пасивни објекти и вредностите кои се проектирани, а подоцна и измерени. Таму се поставени и цените на чинење. Ќе забележите дека чинењето на еден објект е од 1.000 до 2.000 ЕУР по м2. Но да не заборавиме дека таму и „обичната градба“ чини од 800 па и до 2000 ЕУР по м2, а тоа е така заради повисокиот стандард и квалитет на материјали кои се употребуваат во завршните работи, како и заради неколку пати поскапата работна рака.

   Јас уште еднаш потврдувам дека, доколку се запазени минимум потребните услови, дополнителниот трошок за еден објект да се изгради како пасивен е од 150 до 200 ЕУР по м2.

   А што се однесува до пасивните објекти во Струмица, запознаен сум со истите во голема мерка. Едниот е веќе изграден и неколку години во функција, а вториот е во тек на градба. Меѓутоа со големо жалење морам да констатирам дека изградениот објект воопшто не е во регистарот за пасивни куќи во iPHA, а и реалните параметри во експлоатацијата не се баш во рамките на дефинираните за пасивни објекти. А за вториот кој е во тек на градба, искрено се надевам дека ќе биде првиот пасивен објект во РМ.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency