About the author

Related Articles

6 Comments

 1. 1

  zarko

  текстов требаше да ни даде показатели што да купиме а не да идеме кај комшиите и на трач-муабети да донесеме одлука. за сите материјали има коефициенти, карактеристики и сл. така да да сте се потруделе ќе сте дале одговор на прашањето од насловот!

 2. 2

  Dejan

  "Исто така, алуминиумот кородира, па е неопходна дополнителна заштита."

  Можеби и треба малце да се распрашате по некој поискусен човек или да пребарате малце по нет да добиете одговори.

  *Алуминиум НИКОГАШ не кородира (освен ако е мешан т.е. легура со друг метал) што не се користи за дограма.

  1. 2.1

   Предраг Стојковски

   Алуминиумот кородира, но за разлика од други метали како на пример бакар тој е доста поотпорен на корозија. На воздухот алуминиумот одма се прекрива со слој на оксид дебелина од околу 0,001 милиметар. За да биди уште поотпорен на корозија тој се елоксира – електрохемиски процес на анодна оксидација.

 3. 3

  Анонимен

  Од моето искуство кога барав нови прозорци за дома, научив дека ПВЦ прозорцните се многу подобри во однос на изолацијата и пропуштањето на воздух низ нив. Тоа е поради фактото што при изработка на прозорци пластиката ПВЦ полесно се обликува и се подобро се "лепи", па поради тоа и многу подобро "дихтува", иако знам дека тоа не е македонски збор.

  Алуминиумот при изработка на прозорците се сече што е можно попрецизно, но кога ќе се состатавт елементите на едно крило од прозорецот, никогаш нема да легнат идеално помеѓу себе.

  Од поискусните во оваа област добив и совет како може да го проверите сево ова за полесно да донесете одлука. Земете две крила на прозорци, едниот алуминиумски и другиот од ПВЦ. Поставете ги хризонтално и наполнете ги со вода. Се очекува дека алуминиумскиот прозорец побрзо ќе пропушти вода од другиот.

  Се разбира дека ова не треба да биде единствениот показател за да донесете избор, но се надевам дека барем малку ќе помогнам во донесувањето на одлуката.

 4. 4

  stefan

  Јас имам дома алуминисумски позори од скопскиот алуминиум татко ми сакаше да не се мачел да фарба дрвенарија (беше тоа 2000г.). Се е ОК ама едно КОНДЕЗАТ абе да не речам зимно време не грееме нонстоп (кога сите сме на работа) река тече инаку не се со термо мост, друга работа кај спојот се гледа дека не езалиен и како острица од ноз има процеп, но најголема мана кондезатот и летно време како грелка е, зимно време зрачи ладно катастрофа за по дома не ви советувам алуминиум освен мозеби некој експлузивни или некој посебен бренд каде се внимавало на овие недостатоци имаше едни надвор алуминиум а внате дрво. и сметам дека при поголеми темп. варијации двото е ок

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency