About the author

Златко Чавдаровски

Дипломиран инженер по електротехника, насока електроника и телекомуникации

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  Дип.ел.инг.

  Идејата е многу одамна позната и истата е масовно експлоатирана на одалечените фарми во комбинација со искористувањето на ветерната енергија. Основна слабост на оваа идеја е дека воглавно користи вода за енергент иа таа е премногу потребна за човекот.

  Обрнете внимание на Горивните ќелии со тврд електролит или со течен електролит кои како енергент ги користат штетните гасови кои согоруваат и произведуваат директно електрична енергија.

 2. 2

  Диететичар

  Ако веќе сме инвестирале во фото-волтаични колектори кои произведуваат електрична струја и истата можат да ја складираат во батерии (акумулатори), тогаш зошто струјата да се троши за производство на водород? Нели при секое претварање имаме загуби? Или можеби не?

  Мислам дека побезбедно е да се произведува струја одколку водород, а барем денес има одлични батерии кои можат да издржат и 5-6 илјади циклуси доволни за следните 20 години (баш исто време за кое соларните колектори ќе паднат на 80-90% ефикасност)

  Вака само ги комплицираме работите и беспотребно ја зголемуваме почетната инвестиција…

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency