About the author

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  Игор

  Дали некој пресметал колку се исплатливи соларниве модули доколку цената на електричната енергија која се откупува од нив е економска, односно нешто пониска од онаа што ја плаќаат граѓаните?

 2. 2

  Димески Звонко MFC-SOLAR

  Здраво
  Неколку пати напоменав во моите постови дека за користење на соларните фотонапонски системи за домашна употреба ( домашна тарифа на струја ) НЕ СЕ ИСПЛАТИ т.е поевтина е струјата од ЕВН . И тоа заради чувањето на добиената ел.струја во акумулатори .Акумулаторите и придружната електроника го поскапуваат произведениот киловат ел.струја .
  Но ,во доменот на индустриската тарифа , значи за индустриски постројки , кои патем се сите, од дукани , стоваришта , хотели , мотели ,кафеани и да не набројувам , поставување на соларни фотонапонски системи СЕ ИСПЛАТИ !!! Индустриската тарифа е двојно поголема од домашната…
  А онаму пак каде нема никаков приклучок за ел.струја , поставување на вакви системи е во секој случај исплативо , ап и за домашна употреба.
  Поздрав и секое добро

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency