About the author

Related Articles

One Comment

 1. 1

  Александар

  Ајде малку по стручно да објасниме.
  Најпрво урината е киселина, тоа значи дека два метала и киселина (пример железо и бакар) потопени во киселина создаваат класична батерија која работи слично на акумулаторите во автомобилите.
  Стручното име за оваа батерија е електролитна батерија (electrolytic cell – на сликата)
  Од таму во левиот сад со чиста вода се извршува електролиза со помош на струјата добиена од батеријата и се складира во сад (плинска боца на сликата)
  Десниот сад со темна течност се нарекува bubler или прочистувач каде се филтрира водородот (не хидрогенот) од гасовите на електролитот кој се користи во процесот на електролиза (нус производ кој би го кородирал генераторот)
  Останатото е јасно, работи слично како мотор на плин само октанската вредност е многу ниска (односно многу запалливо гориво) па потребни се некои подесувања на палењето на горивото.

  Во секој случај од сликата поверојатно е дека станува збор за тн.н HOH систем, каде при електролизата покрај водородот се користи и кислородот без да се одвои. Нормално тоа претставува многу опасна смеса, па затоа имаме и неколку неповратни вентили пред генераторот.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency