About the author

Related Articles

3 Comments

 1. 1

  Ловро

  Мислам дека нема смисла да се дискутира со господинот Спиро, тоа што го вели тоа е безвезе.Денеска изградба на фотоволтајчна централа ценовно е равна на изградба хидроцентрала дури по ефтино,Македонија го има сонцето на знамето ама и во големо изобилство на небото, треба да се искористи.Во Македонија постојат многу места кој не се погодни за земјоделије ,карпести песокливи камени на кој скоро ништо не вирее тамо ќе се градат фотоволтајчни централи.А во крајна опција зашто и да не се градат и во поле ако се пресмета дека фотоволтајците носат повеќе приход од жито па струјата ја извеземе или не увезуваме за наши потреби со тие пари ќе купиме жито каде е ефтино крајно време е еднаш да станеме прави патриоти а не да мислиме само за своите лични интереси.

 2. 2

  Jas

  Tocno za pari ke kupime zito kade sto e evtino ,no parite ke gi zemat nekoi vo druga drzava an nasite zemjodelci ke nema sto da rabotat a strujata tie ke ja platat dali direkno ili indirekno , znaci parite namesto da ostanat kaj nas nie so niv ke razvivame zemjodelie vo nekoja druga drzava . Za zemjisteto da seslagam deka ima neplodno na koe moze da se gradat polina so soncevi paneli , no dali nekoj znae da kaze kade vo RM ima napraveno paneli na neplodno zemjiste ,jas tie stogi znam site se napraveni na plodno zemjiste koe moze da rodi bilo koja zemjodelska kultura , nie site jademe od zemjodelieto nikoj ne jademe struja ili pari.

 3. 3

  Максим Гонев

  Почитувани,
  Ова е мој допринос , за дискусиите на оваа актуелна тема . Поздрав,

  =======================================================

  КАКО ДА ЈА ПРЕТВОРИТЕ ОТПАДНАТА БИО- МАСА ВО ЗЕЛЕНА ТОПЛИНСКА И ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

  Системот кој е употребен за да се оствари оваа цел , општо познат е како КОГЕНЕРАТИВНО (двојно, истовремено ) произведување на топла вода и електрична енергија од еден ист енергенс , во конкретниов случај , согорлив пречистен гас добиен од одпадна БИО-маса , т.е био-отпад како на пр.земјоделски од житни растенија , овоштатрски , лозов .
  Гасификацијата на БИО-масата ( позната и како како ПИРОЛИЗА ) е технологија позната уште пред Втората светска војна и доста користена за време на војната. Но тогашната техника произведувала многу нечист гас , како и течни нузпроизводи кои предизвикувале неприфатливо загадување на животната средина .
  Енергетската криза во светот во 1970 год., допринела оваа “ стара “ технологија да се актуелизира , но и да се усоврши според новите еколошки сфаќања , закони и прописи.
  Нафтената криза од 1973 и 1979 година , биле голем потстрек оваа технологија дасе усоврши и стане една од светски признатите технологии за ОБНОВЛИВ ИЗВОР не само на електрична туку и на топлинска енергија . Последните години , оваа технологија е надоградена и со произвоство на разладно сретсво.
  Пробивот на кинеската економија , допринесе нивните производи со оваа технологија а со атрактивни цени , бидат на врвот на бараните во светот.
  Мерките што се превземаат ширум светот во борбата со КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ , со Кјото договорот и договорот , го ставија произвоството на електрична енергија од БИО-маса , во списокот на повластено произвоство на ел.енергија од обновливи извори со највисока откупна цена .
  Во споредба со конвенционалното произвоство на ел.енергија во термо централите ,каде ефикасноста е до 40% , кај КОГЕНЕРАТИВНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ефикасноста достигнува и до 85% .
  Во конкретниов случај од секој килограм БИО- маса со влажност од 10-15% може да се добие повеќе од 1kW електрична и топлинска енергија.
  За повеќе информации ( за изработени пректи и производители на опрема ).
  Инж. Максим Гонев
  Консултант за енергетска ефикасност
  Тел. 075/28 99 33 ; 071/490 383 ; e-mail : maksim.gonev@gmail.com

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency