About the author

Златко Чавдаровски

Дипломиран инженер по електротехника, насока електроника и телекомуникации

Related Articles

5 Comments

 1. 1

  Dimeski Zvonko ; mfc-solar

  Почитувани
  Изминатите месец-два , откога се „потрошија “лиценците за градба на соларни фотонапонски централи , имам разговарано со неколку стотини заинтересирани луѓе , кои сакаат да вложат во овие обновливи извори на енергија.Сите , без исклучок , се изненадени од тоа што нема повеке лиценци да се издаваат и многумина се надеваат дека сепак владата „ ке се смилува “ и ке ја зголеми квотата..
  Делумно се согласувам со барањето за зголемување на квотата , но и делумно не се согласувам.
  Еве неколку причини зошто не се согласувам :
  Главната цел на инвестирањето во овие соларни централи е заработката ..
  Но кој ке заработи најмногу? Обичниот човек , преку зголемената цена на струјата за „повластената “ струја , сигурно НЕ.
  Ке заработат неколкумина , тоа е во ред , но обично инвестираат странци , преку свои фирми – ќерки во Македонија и се најдуваме во ситуација нашите пари да си „заминат“ од Македонија…
  Друга причина е премногу комплицираното вадење на лиценци и парите дадени за тоа.
  Едноставно прекомплицирано и прескапо..
  Јас се залагам за друго решение , по мое мислење поевтино и поприфатливо за сите…
  Донесување на закон со кој и обичниот човек ( приватно лице ,а не фирма) ке инсталира неколку киловати панели на својот покрив , ке склучи договор со ЕВН , кој нема да биде со 20 и кусур докуметни и лиценци , како досега .Нема да чини неколку илјади евра , како досегашниот и ке се вади многу побрзо и поевтино..
  Притоа ке произведува ел.струја и ке ја предава во мрежата на ЕВН , а ноќе ке влече од истата таа мрежа ( броилата се двонасочни ) , па накрајот на месецот ке има порамнување на сметките .
  Има само едно НО , ама мислам дека сепак ке се исплати за сите …
  Струјата нема да биде по повластена тарифа , но и таква , се исплати ( сегашната повластена цена е 0,3 евра од KWh , но имајте предвид дека т.н. индустриска тарифа на струјата е околу 0,18 евра од KWh , a имате далеку помалку вложувања од сегашните соларни централи..
  Јас не го измислувам ова , вакво решение постои во сите западно европски земји , Австралија и Америка..
  Сами проценете…

  1. 1.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Звонко,

   Се согласувам со тебе дека конечно треба да се овозможи на граѓаните да ја продаваат електричната енергија на дистрибутерите на електричната енергија. За тоа пишуваше колегата Мишевски – Енергетска слобода – уште едно нешто кое државата го крие од вас!

 2. 2

  Vlatko

  Dragi Moi
  Ako sekoj Gragjanin moze da instalira panel na krovot kako togash ke ne molzat 😀 ? i ke ni kazuvaat Evropski prikazni za mali Deca. Vo zemja vo koja ima izobilie na sonce Nie nemame ni kolektori za topla voda a kamoli za struja Apsurd do apsurd a glupi zakoni i propisi kolku sakash DA ZjIVEE BIROKRATIJATA

 3. 3

  goce

  vreme e da ni svetne svetilkata i na nas ama jas licno nemam finansiski sretstva vo momentot za da instaliram fotovoltazni paneli i ili kolektori za topla voda momentalno i se nogu skapi pa primoran sum da ja izberam segasnata poskapa rezolucija koj za mnogu od nas e sekako najeftino ( normalno so plitki svakanja ) nasiot narod veli dodeka ima ovci ke ima i volna rasipnicka nacija sme si nie . Zosto nemame ni edna banka koj ke nudi povolni krediti za ovaa rabota za onie koj se kako mene koj sto sakaat ama ne moze da si dozvolat nakvo nesto . Redovno gi citam tie izjavi spisanija kolku se zasteduva i kolku se dobiva redovno posetuvam saemi ama toa ni e plitok mi e djebot no sepak dobro e da se znae

  1. 3.1

   Игор Мишевски

   Здраво Гоце,
   Ти благоарам на коментарот.
   Алфа Банка и Прокредит Банка имаат такви кредити
   https://www.alphabank.com.mk/Default.aspx?tabid=1379&lang=mk
   https://procreditbank.com.mk/kredit-za-renoviranje.nspx
   Алфа банка имаат одлична стапка (4,4%) додека ProCredit имаат полиберални услови
   За жал и дватакредита не се доволно промовирани бидејќи се доста достапни.
   Поздрав

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency