About the author

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  nikola

  Информирајте се малку и .е видите дека вакви „фамозни“ примери одамна се реализираат во Македонија. Енергетската ефикасност во училиштата дури е стратешка определба на владата:

  https://vlada.mk/node/97

  Проект: „Енергетски ефикасни училишта“, со кој при реконструкциите и градбите, ќе се стави акцент на квалитетот на термоизолацијата на објектите (2012-2015)

  Проект: „Градиме и реконструираме училишта“, со кој ќе се подобрат условите за настава за околу 140.000 ученици. Во 2011 предвидена е санација на кровови во 49 училишта, санација на системите за греење во 30 училишта, замена на прозорци во 41 училиште, санација на подови во 19 училишта и санација на санитарни јазли во 53 училишта. Ќе се набават и 20.000 нови клупи и 40.000 столчиња.

  Ние сме далеку пред останатите соседи во однос на енергетската ефикасност, меѓутоа за жал ние секогаш сме повосхитени од туѓото…

  1. 1.1

   Игор Мишевски

   Здраво Никола,

   Благодариме на информациите за плановите на Владата, се надеваме дека ќе ги реализираат во следниве 3 години како што планираат. Имено вакви планови имаше и пред неколку години, но не се реализираа, бидејќи сме во директна комуникација со дваесетина школи на кои им треба токму ваква работа. Имаме изготвено еколку планови за енергетска ефикасност на повеќе училишта, кои неможат да ги спроведат поради недостатокот на средства.

   На целата приказна се надоврзува и децентрализацијата, со што ингренцијата на училиштата преминуваат во локалната самоуправа, која пак не е заинтересирана за вакви проекти, бидејќи сметките за ел. енергија и нафта ги плаќа Министерството за Образование.

   Не би сакале да прејудицираме, меѓутоа досегашното искуство покажало дека ваквите планови завршуваат на хартија, или со некоја „донација“ (како милува да ја нарекува нашата влада, иако парите се од Буџетот на РМ) помпезно најавена и промовирана на медиумите.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency