About the author

Related Articles

3 Comments

 1. 1

  Slobodan

  Vo gorniot del na tekstot navedeno e deka so IPARD programata mozno e subvencioniranje do 55% od investicijata za proizvodstvo na briketi megutoa vo merkata 101 toa ne e spomenato. Znaci nejasno mi e dali IPARD pokriva subvencioniranje proizvodstvo na briketi od slama?

  1. 1.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Слободан,

   Би сакал да ја погледнете страна бр. 20 и 21 од упатството за корисници на средства од ипард програмата 2007-2013. Таму се вели дека:„Со цел добивање на бодови за „Инвестицијата да го поддржува воспоставувањето на
   обновливи извори на енергија на земјоделското стопанство и користење на практики за
   заштеда на вода, како и унапредување на земјоделските практики за заштита на
   животната средина (позитивно влијание) во секторите за растителното и сточарското
   производство ќе биде потребно барателот да инвестира во:
   ……………………….
   опрема за користење на обновливи енергии (биогас, сончева енергија, ветерници, гео
   – термална итн.);
   Значи и опрема за искористување на биомаса – брикети или пелети.

 2. 2

  dimeski

  Ако добро го разбрав напишаното , овоштар или имател на нива , може да аплицира за ИПАРД фондовите и да добие 50 % од инсталирана опрема за наводнување ( на пр. вадење на вода од бунар со електрична пумпа и разведување на истата вода по систем „капка по капка ).
  Друг систем би бил поставен на фарма или штала , но таму би ги движел моторите од лактофризерот, машината за молзење , фрижидерите и осветлувањето во фармата..
  Притоа системот може да се состои од соларни фотонапонски панели, акумулатори и инвертор преку кој ќе се напојува целиот систем .
  Бидејки ваков систем бара малку поголема ангажирана моќност ( повеке соларни панели , акумулатори … ) а со тоа и малку повеке пари од да речеме обичен систем за викендичка , ЕВЕ одлична можност на сите заинтересирани да си постават такви системи и притоа да добијат поврат на 50 % од вложеното…

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency