About the author

Игор Мишевски

Магистрант на оджлив развој, дипломиран електро инженер со искуство во енергетската ефикасност и одржливиот развој!

Related Articles

9 Comments

 1. 1

  алек

  многу прецизно и точно ви е објавено со периодите и искористливоста секако соодветно на типот на колекторот… сем што мора да се каже дека со селективни колектори во (вие го нарековте така) пумпен систем (рециркулационен е правилно) функционираат и во зимо, бидејки нема опасност од замрзнување и на сончев ден на -20 пак даваат топла вода, додека термосифонскиот (ова е ок) има опасност од замрзнување во зимскиот период. па така човек треба навремено, во доцната есен да се качи на кров и да го испушти бојлерот и колекторот во целост за да не би се оштетил, бидејки на ладни зимски температури како што ова поминато зимо ги имавме поприлично доста, шансата да пукне нешто е доста добра…

 2. 2

  алек

  заборавив да кажам дека делот со заштедата е релативна работа… неможете да ставите точна бројка… се зависи од прво и основно цената на струјата, а потоа и бројот на членовите во едно семејство кои користат топла вода… па така, споредбено со нашите искуства, од системи што ние сме ги номтирале има ситуации налуге кои заштедуваат повеке од 100 евра месечно… секако, се работи за поголеми колектори кои не коштаат 500 евра туку инвестицијата стартна им е во принцип повеке од 3.000 евра…

  1. 2.1

   Игор Мишевски

   Здраво Алек,
   Благодарам на коментарите, во однос на називот рециркулационен неможам да спорам, можеби е така, меѓутоа јас сакам повеќе да користам македонски изрази.
   За термосифонските ти држи место за испуштањето во зима, иако и тие даваат одлични резултати и во зима, доколку се догрева водата во самиот бојлер, додека пак и испуштањето може да се направи да биде едноставно, бидејќи се работи за системи кои не се под притисок.
   Точно дека и заштедата е релативна работа, меѓутоа зедовме просечен систем од 200 литра кај пумпниот т.е. 200-240 литра кај термосифонскиот, за семејство 4-6 лица, и се водевме според тие бројки, за да дадеме приближна слика на заштедата. Нормално тоа што е проектирано во теорија, никогаш не излегува во пракса, но целиот напис и инфографик е да им помогне на луѓето полесно да одлучат, дали да инвестираат во долгорочна инвестиција со поголема заштеда или во систем кој бргу би ја вратил инвестицијата.

 3. 3

  Dobrin

  Stranata e mnogu dobra,no koj e podobar sistem
  pomedju ramni kolektori i vakuumski cevki.
  Pozdrav

  1. 3.1

   Игор Мишевски

   Здраво Добрин,
   Благодарам на твојот интерес. Од самиот инфографик се гледа дека техничкиот и економскиот век на рамните колектори е подолг, највеќе заради испитаноста на технологијата и гаранцијата која ја нудат производителите. Вакумските цевки од друга страна се нова технологија, која сеуште не е доволно практично испитана, со уште неутврдени рокови на гаранција (иако постојад добри рокови, дистрибутерите сеуште се плашат да ги гарантираат), меѓутоа досега покажуваат одлични резултати.
   Генерално, ако сакате да инвестирате во веќе испробана технологија со добра гаранција, мој предлог се рамните колектори, но доколку сакате да пробате понова технологија со поголема ефикасност и сакате да направите малку поголем ризик како мене лично, пробајте систем со вакумски цевки.
   Се надевам ви одговорив на прашањето

 4. 4

  jovana

  kolku soncevi denovi mozeme da dobieme vo Republika Makedonija

  1. 4.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Јована,

   Бројот на сончеви денови во Македонија се движи помеѓу 230 – 280 денови зависи од кој извор ќе ги добиеш информациите.

   Поздрав и продолжи и понатаму да не следиш!

  2. 4.2

   Игор Мишевски

   Околу 280 според некои статистики

   Поздрав

 5. Pingback: Финансирање на сончеви колектори

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency