About the author

Related Articles

7 Comments

 1. 1

  goce

  ПОЧИТУВАН Г-не ПРЕДРАГ ВРЕМЕ Е НАШИТЕ СОГРАГАНИ ДА НАУЧАТ НЕШТО ПОВЕЌЕ ВО ВРСКА СО ПРОЗОРЦИТЕ ОД * ПВЦ * ТОА Е СЕ ВО РЕТ ШТО Е НАПИШАНО ПОГОРЕ НО ДЕНЕС НЕ СЕ БИТНИ САМО КОМОРИТЕ ТУКУ И ГРАДЕЖНАТА ШИРОЧИНА ДЕНЕСКА СЕ СРЕКААВААТ ПРОЗОРИ СО ПО 5 ИЛИ 6 КОМОРИ ОД КОЈ ГРАДЕЖНАТА ШИРОЧИНА И ИМ Е ПОМАЛА ОД 70мм СЕТО ТОА Е МАРКЕТИНШКИ ТРИК СО КОМОРИТЕ ИМА ПРОФИЛИ ОД КОЈ ГРАДЕЖНАТА ШИРОЧИНА ИМ Е 90мм И СЕ ЗАСТАКЛУВААТ ИСКЛУЧИВО СО ТРОЕН ТЕРМОПАН ОД КОЈ СТАКЛО ПАКЕТОТ Е СО ШИРОЧИНА ОД 52мм ОД КОЈ Е СОСТАВЕНО ОД 4мм ВИСОКО ЕНЕРГЕТСКО 20мм ЛАЈСНА , 4мм БЕЛО ФЛОАТ , 20мм ЛАЈСНА И 4мм НИСКО ЕНЕРГЕТСКО СТАКЛО ИСПОЛНЕТО СО АРГОН И ЗА УШТЕ ПОГОЛЕМА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ЛАЈСНИТЕ КОЈ ГО ДЕЛАТ СТАКЛОТО ДА НЕ СЕ АЛУМИНИУМСКИ ТУКУ ПЛАСТИЧНИ И НА ТОЈ НАЧИН КОЕФИЦИЕТОТ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИЈА И ЗВУЧНА ИЗОЛАЦИЈА СЕ НА МАЛУВА ОД КОЈ ПРОПУСТЛИВОСТА НА ВАТИ НА МЕТАР КВАДРАТЕН Е НЕКАДЕ ПОМАЛА ОД 1,3 Wm2 И БУЧАВАТА Е НАМАЛЕНА НЕКАДЕ НА ПОМАЛКУ ОД 35 ДЕЦИБЕЛИ .

 2. 2

  Предраг Стојковски

  Почитуван госп. Гоце,
  Благодарам на коментараот и се согласувам со Вас дека нашите сограѓани требаат да знаат повеќе за оваа тематика, па од таа причина Ве повикувам да напишете еден пост, кој што ќе го објавиме а се со цел, како што и само рековте на поголема едукација на нашите сограѓани.

  Благодарам уште еднаш и продолжете да не пратите!

 3. 3

  maja

  Pocituvani. Ne znam dali sum na pravo mesto no ke pobaram sovet. Sakam da izgradam volijera za papagali so vnatresen zimski i nadvoresen leten (profil i zica). Dim 3 x 4 da e zatvoreniot prostor, no se dvoumam dali da gi napravam zidovite so debel providen leksan, zaradi iskoristuvanje na dnevna svetlina vo zima, no me zagrizuva kolku vnatre ke bide toplo bez greenje, dali vo zima koga e nadvor -20 vnatre ke bide nekakva 0 stepeni temperatura. Isto me zagrizuva da ne bide vo leto prezesko so ogled na toa deka ke ima samo edna vrata kon nadvoresnata mreza. Isto planirav dolniot del od zidovite da bidat od ytong blokovi no ne znam kolku se krslivi i dali mozat papagalite da gi progrizaat? Bi molela za sovet, so prakticni materijali bez nekoi dodatni trosoci okolu estetskiot del ili skapi idejni resenija. Blagodaram

 4. 4

  драган

  Делумно се согласувам со коментарот на Гоце бидејќи екструзионата широчина е и тоа како битна за термопроводливоста на прозорот, но исто како и бројот на комори е сосем небитна за крајниот купец на готов производ.
  Тоа што е битно за крајниот купец е термопроводливоста на профилот која секогаш е означена како Uw ili Uf и термопроводливоста на стаклото која секогаш означена како Ug и истите се во коефициент на термопроводливост изразен во W/m2K (ват врз метар квадратен келвин) кој го представува протокот на енергија од повисока кон пониска состојба (подетално објаснето на Маја).
  При изборот на PVC прозор многу е важно материјалот од кој што е изработен профилот да биде примарен односно да се избегнуваат профили изработени со метода на коекструзија бидејќи во тој случај заштитата од ув радијација не е дебелината на ѕидот на профилот туку најчесто не повеќе од 0.5/0.7мм остатокот е од рециклиран материјал без соединениа на олово, калциум цинк итн. кои ја обезбедуваат заштитата од ув зрачење.
  профилите кои се стабилизирани на база на олово се сметаат за не еколошки и истите се најчесто поевтини од профилите стабилизирани на база на калциум цинк иако во пракса нема разлика во експлоатацијата на истите.
  уште еден многу битен дел од функцијата на прозорите е дихтонот кој најчесто е изработен од TPE (termoplastik elastik) или EPDM (природен материјал на база на каучук) секогаш кога некој ќе ме праша што е подобро го препорачувам вториот бидејќи TPE материјалот има тенденција да ја губи еластичноста на ниски температури и со долготрајна изложеност, истиот е вметнат фо профилите пред склопување и неможе да се замени и секаде каде што профилите се заварени се јавува топче од пластика кое ја отежнува работата на оковот.
  И се разбира оковот кој е еден од најбитните елементи на прозорот кај кој постојат повеќе квалитативни категории
  и кај кој важи правилото колку пари толку музика
  секогаш кога купувате прозор: трудетесе тоа да биде дирекно од производител на прозори за да имате можност да влијаете на квалитетот на прозорците, кај производителот на прозори побарајте да ви покаже сертификати од некој реномиран иститут за сертификација (јас највеќе преферирам Rosenheim Германија) за профилите, прашајте за производителот и тип на оков бидејќи сите реномирани производители на оков имаат повеќе класи на оков и ако не се интересирате ќе добиете бренд но ќе ви го монтираат нај евтиниот модел и секако прашајте за стаклото и барајте факти кои ќе ве уверат де тоа што сте го платиле е тоа што ќе ви го монтираат

 5. 5

  Lovro

  Super statii, znae li nekoj nesto povece za samoto staklo , sepak toa e najgolemata povrsina a ima i mnogu golemi razliki i vo ceni a kvalitetot ne e vidliv na golo oko.

 6. 6

  bobi

  pocituvani. sekoja cest za prezentiranoto vo tekstot. ete imav moznost i ja da stavam pvc prozori pred 5godini i se soociv so kondeziranje na istite koga ce zaladi, zasto se slucuva toa i kako da se izbegne kupuvanje na takvi pvc prozori. ps inace luvtirame po doma , i ne gotvime vo tie prostorii.pozdrav

  1. 6.1

   Предраг Стојковски

   Здраво Боби,

   Пред околу 7 месеци пишувавме за кондензацијата на водената пареа во просторијата и за тоа како да ја елиминираме.
   Кондензацијата на водената пареа
   Како да ја контролираме влагата во просторијата?

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency