About the author

Златко Чавдаровски

Дипломиран инженер по електротехника, насока електроника и телекомуникации

Related Articles

2 Comments

  1. 1

    aleksandar nacev

    Me interesira postavuvanje na mala veternica za nadopolnuvanje na akumulator od kola za osvetluvanje so led diodi otprilika okolu 3 rasvetlni tela ako moze i nekoj nacrt

  2. 2

    Спсо Донев

    За рационално искористување на средна брзина на ветеот околу 8м. во секунда е пожелно да се има 8 квадратни метра на вградените крила или ,,перки,, кои што за 1 секунда ќе направат еден вртеж, а редуцираниот пренос ќе направи 20 вртежи на алтернаторот за 1 секунда за да може алтернаторот да почне да произведува струја. Тоа е најосновното што треба да се има на ум кога се сака да се направи едноставна, рационална ветерница, а понатаму следуваат повеќе технички изработки за постигнување на замислата. Денес постојат по софистицирани ѓенератори за производсто на струја кои работат и на по мал број вртежи во секунда и истовремено создават значително по мал отпор при произведувањето на ел. енергија, а со тоа се добива во големината на перките и потребната брзина на вртежи. Еден по тежок проблем е материјалот за изработка на крилата. Како нај идеално би било тоа да е пластиката која е лесна, отпорна на влага и еластична. Број на крилата можат да бидат 3, 4 , 6 по желба и прецизно избалансирани. Тоа се основните начела, а за понатаму следуват многу други технички решенија што треба да се вградат за кои е потребно повеќе работа и заложба и пари од колку на прв поглед ни се чини. Тоа јас го велам од мое искуство…

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency