About the author

Златко Чавдаровски

Дипломиран инженер по електротехника, насока електроника и телекомуникации

Related Articles

9 Comments

 1. 1

  darko

  dali moze da mi kasete nesto povece za toa kako da se meri brzinata na veterot i kolkava bi bilo potrebna brzina. Imam edna interesna lokacija na koja mislam deka bi mozelo da se postavi i povece veternici.Odnapred vi blagodaram i podgotven sum za sorabotka.

  1. 1.1

   master

   Одговорот Ви е испратен на е-маил

 2. 2

  darko

  na koj e-mail da vi gi pratam podatocite

 3. 3

  riste

  Me interisira kako go resivte prenosot na el. energija od turbinata, neli se vrte za 360stepeni. do bateriite.

  odnapred Vi blagodaram

 4. 4

  Nikola

  moze li poveke inforamcii da se dobija za i okolu elektroniskite sklopovi , delovi , kontroleri

 5. 5

  Nacev Aleksandar

  me interesira dali moze da se dobie prospekt za izrabotka na veternica za vadenje voda za navodnuvanje ili dokolku imate da mi kazete cena na kostanje. Blagodaram od napred. Moj tel za kontakt e 071 220 381.

 6. 6

  Nake Tufekciev

  https://www.nanowerk.com/news2/green/newsid=35745.php

  Објавено : Мај 27, 2014
  Револуционерна турбини урбаните ветер
  ( Nanowerk Вести ) Ротердамската базирана на истражување и развој на компанијата Де Архимед открива дека таа се разви сосема нова генерација на турбини на ветер за домашна употреба.
  Овој ветер турбината со дијаметар од само пет метри ќе се добие многу повеќе енергија од ветер од сегашната генерација турбини на ветер. Дополнително оваа т.н. Лиам Ф1 Урбан турбини на ветер едвај произведува звук , бидејќи на своите извонреден дизајн .
  Турбината ќе бидат презентирани на прес и луѓе кои доаѓаат од повеќе од 40 земји во вторникот.
  LunArchimedes урбаните турбина на ветер
  На Лиам Ф1 генерира просек од 1500 киловат- час на енергијата на ветрот брзина од 5м / с, која наликува на половина од потрошувачката на енергија на заедничко домаќинство . Во комбинација со соларни -панели на покривот , домаќинство би можело да биде целосно самохрани за свои сопствени енергетски потреби.
  Инженер Ричард Ruijtenbeek од The ​​Архимед објаснува дека ” кога постои ветер го користите енергија произведена од страна на турбина на ветер , кога сонцето сјае го користите соларни ќелии за производство на енергија. ”
  Во моментов постојат многу малку турбини на ветер во употреба за производство на енергија во домаќинствата. Една од причините за ова е дека родот од сегашната генерација турбини на ветер е многу ниска ( просек од 25 отсто), и дека лопати произведуваат премногу бучава. Ова е местото каде изумителот на Архимед ветер турбината, Маринус Mieremet , го прилагоди на дизајнот. Со комбинирање на формата на Наутилус школка, theoretics на Архимед и неговата сопствена математика, тој создаде нови турбини што едвај има никаков отпор и резултираше со дизајн кој е речиси бесшумна .
  Бидејќи на своите шраф- форма, Лиам автоматски ќе имаат за цел да оптимална позиција на ветрот , исто како pennant и затоа ќе има максимален принос. Според Mieremet приносот е 80 проценти од максималната дека е теоретски можно. На Лиам е тестиран над 50 пати, бидејќи на почетокот на програмерите не можеа да поверуваат на резултатите што го видоа.
  Иако откривањето на начинот и разоткривање на турбина на ветер ќе се одржи денес, компанијата веќе продадени 7.000 турбини во 14 земји. Интерес е толку голема што компанијата започна да се развива релативно мали ветерни за употреба на бродовите, на канделабри и во вода.

 7. 7

  Nake Tufekciev

  httpss://www.youtube.com/watch?v=i6QyBdPGbFE#t=373

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency