About the author

Златко Чавдаровски

Дипломиран инженер по електротехника, насока електроника и телекомуникации

Related Articles

3 Comments

 1. 1

  Сашо

  Добро е што некој се сети да му објасни на народот дека нуклеарната централа е всушност термо-централа. За жал, се плашам дека има многу подла позадина приказнава, зошто завршува многу „среќно“, а всушност го насочува народот во заблуда…

  Демек, добиената енергија е чиста, нема загадување. А никој не спомнува дека Ураниумските или Плутониумските шипки, откако ќе „согорат“, магично се претвораат во нуклеарен (читај радиоактивен) отпад, кој обично завршува на депонии во земји во развој (како нашата) или некоја Афричка земја. Значи, чиста енергија, само за кого-како.

  И позадината на приказнава ми звучи, како обид за замолчување или смирување на противниците на идејата – да си влезиме и ние во Чегрене. А нешто ми кажува дека Македонија е избор број еден за nuclear waste disposal од таа нуклеарна електрана.

  Ве молам, во иднина кажувајте ги и негативните страни малку подетално. Една Јапонија, со врвна дисциплина и без проблеми, одеднаш едвај ги држи нуклеарните реактори под контрола. Требаше само малку виша сила (земјотрес) за сѐ да им излезе од контрола. Сега, keep it real, овде на Балканот и не е потребна виша сила. Ние сме природно неодговорни нации, и сите заедно сме природно склони на проблеми. Ако некој нам нѝ даде нуклеарна централа, тоа е исто како на дете да му се даде наполнет пиштол в раце и да му каже дека не смее да си игра со него.

  Мислев дека „Енергетска ефикасност“ се залага за чиста енергија, покрај ефикасноста…

  1. 1.1

   master

   За предностите и недостатоците на нуклеарната енергија предвидено е утре (сабота) да се објави текст. Се разбир,а ние како блог кој се залага за чиста околина и чиста енергија сме против изградба на нуклеарна централа во Македонија, посебно земајќи ги предвид хавариите кои се случиле во многу поразвиени и технолошки понапредни земји како Јапонија или САД. Но, бидејќи нашиот блог е пред сѐ информативен, а на барање на читателите, одлучивме да ја претставиме и нуклеарната енергија како еден од начините за снабдување со електрична енергија, без некоја задна намера да ја промовираме или „продаваме“.

 2. 2

  Борче

  околу нас имаме доволно чиста енергија. само треба малку да ги отвориме очите и да бидеме дисциплинирани за да ги користиме благодетите од неа. не е потребно ниту да дебатираме за нуклеарка, а посебно не кај нас.

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency