About the author

Игор Мишевски

Магистрант на оджлив развој, дипломиран електро инженер со искуство во енергетската ефикасност и одржливиот развој!

Related Articles

4 Comments

 1. 1

  BRANISLAV LAZIC

  Почитуван колега, го прочитав вашиот коментар за реактивната енергија и во основа ми се допадна како рационално и сликовито размислување на еден млад инжинер.И тоа е добро. За жал,праксата кажува нешто подруго….Првенствено што реактивната енергија не можете да ја елиминирате бидејки без неа не можат да функциониаат трансформаторите, моторите….За тоа производителот на електрична енергија мора да вложи додатна енергија како вода ,јаглен…
  а тоа чини, и затоа се испоставуваат сметките за реактивна енергија кон корисниците….
  Но, за пивото, можете сами да го сипате и да не си направите пена…. Согласно на ова, секој потрошувач на реактивна енергија може сам да си постави систем за компензација и да плаќа само активна енергија… За жал свеста за ова не е на големо ниво…па келнерите користат…и ставааат пена…….Поздрав Бранислав

  1. 1.1

   Игор Мишевски

   Почитуван Бранислав,
   Благодарам на коментарот на написот, кој има за цел посебно големите потрошувачи да се запрашаат на кој начин може да заштедат на сметките за струја. Се согласувам дека во некои случаи не може да се компензира реактивната моќност, но сепак мислам дека сопствениците и менаџерите на компаниите кои користат електрична енергија треба повеќе да ги користат стручните лица да им помогнат во заштедата на енергијата. Уште еднаш ви благодарам на мислењето
   Поздрав, Игор

 2. 2

  me interesira

  Дали тие уреди за конпензација делуваат и кај клима уреди. Во Грција се продавале за 20-30 евра такви уреди за домакинства ама не знам дали кај клима уредите се произведува реактивна моќ.
  поздрав

 3. 3

  Игор

  Одличен сликовит напис, реактивната енергија е навистина непотребно фрлање пари (бидејќи нели енергијата е пари).

  Само да дополнам дека реактивна енергија се троши кај поголеми потрошувачи (големи и мали производствени погони, трговски центри, болници, итн.), меѓутоа скоро никогаш не се јавува во домаќинствата.

  Тоа лесно можете да го проверите од вашите сметки за електрична енергија – има ставка реактивна енергија.
  Како дополнување на прашањето на последниот читател – пред се проверете дали имате потрошувачка на реактивна енергија, а потоа „фрлајте“ 20-30 евра за уреди за компензација, а клима уредите трошат минимално количество на реактивна енергија и најчесто содржат во себе уреди за компензација.

  Игоре една исправка за тебе:
  Според законот за енергетика и правилникот кој што допрва треба да биде донесен официјалниот термин е „Енергетска контрола“, а не енергeтска ревизија.

  Поздрав

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency