About the author

Игор Мишевски

Магистрант на оджлив развој, дипломиран електро инженер со искуство во енергетската ефикасност и одржливиот развој!

Related Articles

2 Comments

 1. 1

  Moebius

  Користете тули секаде каде што можете?? Стварно?? Значи стварно ми е смачено од вакви викенд експерти…

  Ај сега малце да се објаснам. Да, тулите имаат голема термичка маса. Ама имаат уште една работа, а тоа е голема физичка маса. Во превод – тешки се ко туч.

  Еве една мала информација за колегата електро инженер од колега градежен инженер. Целата територија на Македонија е сеизмичка зона. Поготово територијата на Скопје се наоѓа во сеизмичка зона од највисока категорија. Градежните инженери при димензионирање на конструкциите во овие услови се обврзани во предвид да земат и бочен сеизмички товар. Овој товар е во функција од вкупната тежина на разгледуваната конструкција. Во превод – си имаме разни коефициенти и си ги множиме сите нив, за на крај сето тоа да го помножиме со тежината на конструкцијата. Е ај сега колегата електро инженер нека си постави прашање што ќе се случи кога бара од нас во секоја можна прилика да користиме еден од најтешките материјали достапни на пазарот??

  Додуше за приземни и/или ниски објекти како индивидуални куќи и има логика сето кажано во текстот. Ама за станбени згради повисоки од 2-3 ката веќе се губи таа логика поради масивноста на конструкцијата потребна да се спротивстави на сеизмичкиот товар предизвикан од сета таа тежина.

  Е сега веќе друга приказна е дали заштедата во енергија од користење на тулата како преграден материјал ги оправдува зголемените трошоци за конструкцијата, во однос на лесните преградни материјали. Претпоставувам потребна е подетална и постручна анализа од ова што ни го сервира авторот.

  П.С. А дали воопшто е земена во предвид и енергијата потребна да се произведе тулата (ископување на купишта глина, пренесување во фабрика на тие купишта, печење на високи температури), како и транспортот на тони и тони готов производ до крајниот потрошувач) ??

  1. 1.1

   Игор Мишевски

   Друже, стварно? Се фати за тулите? Од цел текст?
   Првин да се разбереме никаде не тврдам дека сум експерт (и во мојот опис 🙂 нели). Она што е напишано, стојам за тоа. И да пред се мислев на индивидуални објекти, никаде не стои ставајте тули и во зградите (туку секаде каде што може, нели, а во згради неможе секаде) 🙂
   „Претпоставувам потребна е подетална и постручна анализа од ова што ни го сервира авторот.“ – Бујрум напиши ја, ќе ја објавиме како гост автор.
   Поздрав 🙂

Comments are closed.

2018 Powered By Wordpress, developed by Nova Solutions internet marketing agency